avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control ITM

Sunt inregistrat ca intrepridere individuala si am ales sa fiu impozitat pe baza de norma de venit, avand pe anul 2012 norma de 8050 lei pe intregul an fiscal.
Neavand angajati (la randul meu neavand aceasta calitate), practic nu prea au avut inspectorii ce sa controleze, insa... Insa mi-au cerut dovada ca sunt asigurat in sistemul public de pensii si ca platesc contributia CAS. Le-am zis ca NU trebuie sa cotizez la pensii, deoarece daca impartim norma anuala de venit de 8050 lei la cele 12 luni ale anului obtinem un venit lunar SUB 741 lei, de aceea asa stiu ca as fi scutit de la plata CAS. Inspectorii nu au fost de acord cu punctul meu de vedere si mi-au stabilit prin anexa la proces verbal uhn termen pana la care as fi obligat sa le prezint dovada ca sunt asigurat, cu plata la zi in ceea ce priveste CAS (contributia la pensii). Nu au fost curiosi sa afle ce cred eu despre asta.
Astept parerea unor specialisti in domeniu: in calitatea mea de titular al intreprinderii individuale, avand o norma de venit anuala de doar 8050 lei sunt sau nu sunt obligat sa cotizez la fondul de pensii de stat??
Nu cumva inspectorii ITM au gresit??
Multumiri anticipate pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters44758 , utilizator 19:27, 7 Ianuarie 2013
Ati avut control de la ITM? ... acestia nu au astfel de competente despre care dvs faceti referire in mesajul postat.
Da, inspectorii de la ITM au efectuat acest control, obiectul acestuia ma surprinde si pe mine.
La pv exista o Anexa de constatare a neconformitatilor si a masurilor dispuse in domeniul relatiilor de munca (sic!) pentru controalele tip campanie privind identificarea muncii nedeclarate.
In aceasta anexa, la rubrica Neconformitati constatate au scris ca m-au gasit prestand activitate, dar neavand nici o forma de asigurare.... etc... Nu s-au respectat prevederile art.25 (3) din OUG 44/2008.
Apoi, la rubrica Masura dispusa: Se va prezenta la ITM (...) o forma de asigurare pentru numitul (numele meu), incepand cu cel putin 01.12.2012. Termen 21.01.2013.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
lugano, utilizator
Trebuia sa prezentati un contract de asigurare incheiat cu Casa de pensii ...
LEGEA 571/2003 privind Codul Fiscal al Romaniei
Norme metodologice:
ART. 296^22
32. Venitul declarat de contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) din Codul fiscal reprezintă un venit ales de către aceştia, cuprins între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Încadrarea în categoria persoanelor obligate să se asigure se face în funcţie de:
– venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
– venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;
– valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 49 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.
Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.

IN CONSECINTA:
Pentru contribuabilii care sunt impusi pe baza de norme de venit, daca valoarea anuala a normei de venit raportata la 12 luni ale anului este sub valoarea minima de 741 lei, atunci nu se datoreaza contributii de asigurari sociale.

EXEMPLU:
Daca valoarea normei anuale de venit este de 8500 lei, inseamna ca venitul lunar este de
8500/12= 708 lei;
Concluzie: 708 lei < 741 lei, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale.
Ce treaba are plata c.a.s-ului cu ce a solicitat ITM-ul ??? ... OUG nr.44/2008 prevede clar ca , întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale este asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege (art.25 alin.3).

Alte discuții în legătură

Cass si contributii pensii pentru intrep. indiv. sincer sincer Am auzit ca o intrep. indiv. trebuie sa plateasca CASS si contributie pt. pensii. Este obligatoriu sau este valabil ceea ce am gasit: baza de calcul pentru ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 doru6 doru6 Daca sunt PFA si am un venit net lunar mai mic decat cel prevazut de lege pentru a contributia obligatorie la sistemul de pensii (respectiv am un venit net ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala ingagaby ingagaby la ii se plateste cas si contributie la casa de pensie obligatoriu chiar daca nu am angajat? (vezi toată discuția)