Am auzit ca o intrep. indiv. trebuie sa plateasca CASS si contributie pt. pensii. Este obligatoriu sau este valabil ceea ce am gasit:
baza de calcul pentru contributia la pensii este VENITUL DECLARAT, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salariat mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2117 lei) si nici mai mare decat echivalentul de 5 ori acest castig (10.585 lei):
Adica (pentru anul 2012):
a) valoarea minima a contractului de asigurare = 35% x 2.117 lei = 741 lei;
b) valoarea maxima a contractului de asigurare = 5 x 2.117 lei = 10.585 lei.
Si respectiv:
c) valoarea minima a contributiei pentru pensii: 31,3 % x 741 lei = 232 lei;
d) valoarea maxima a contributiei pentru pensii: 31,3 % x 10.585 lei = 3.313 lei.
NOTA:
Daca venitul lunar ( rezultat dupa scaderea cheltuielilor deductibile ) este sub nivelul minim mentionat, adica sub 741 lei/luna, nu se datoreaza contributii de asigurari sociale, atrage atentia Alexandru Suteu.
EXEMPLU:
e) venitul brut 2000 lei;
f) cheltuieli deductibile 1500 lei;
g) venit net impozabil 500 lei,
h) concluzie: nu se datoreaza contributia de asigurari sociale.
Pentru contribuabilii care sunt impusi pe baza de norme de venit, daca valoarea anuala a normei de venit raportata la 12 luni ale anului este sub valoarea minima de 741 lei, atunci nu se datoreaza contributii de asigurari sociale.
EXEMPLU:
i) valoarea normei anuale de venit: 8500 lei;
j) 8500/12= 708 lei;
k) Concluzie: 708 lei < 741 lei, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale.
Am o mare rugaminte: daca cineva poate da un raspuns acestei intrebari, va rog . Cu siguranta sunt multi in asteptarea unui raspuns. Va multumesc anticipat.