avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... intreprindere individuala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

intreprindere individuala

la ii se plateste cas si contributie la casa de pensie obligatoriu chiar daca nu am angajat?
Cel mai recent răspuns: ingagaby , utilizator 08:32, 9 Martie 2013
Intr-o intreprindere individuala se considera ca venituri obtinute sunt ale titularului, aceste venituri sunt considerate ca fiind veniturile dumneavoastra salariale si platiti cas si contributia pentru pensie.
Cf normelor metodologice la art.296^22 din codul fiscal:

Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.

plafonul minim pentru 2012 e urmatorul 2117 lei*35%=741*12 luni=8.892 lei venit anual
va multumesc pentru raspuns!dar daca m-as angaja la propria i cu calariul minim pe economie,tinand cont ca cas imi este oprit din impozit,cat ar mai fi contributia la casa de pensie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie platit cas chiar daca venitul pfa a fost zero? lidiatarcatu lidiatarcatu Am infiintat un PFA in august 2012 avand ca obiect de activitate: montare de instalatii sanitare, de gaze si aer conditionat, eu nefiind salariata in decursul ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 doru6 doru6 Daca sunt PFA si am un venit net lunar mai mic decat cel prevazut de lege pentru a contributia obligatorie la sistemul de pensii (respectiv am un venit net ... (vezi toată discuția)
D600 mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Daca in cursul anului 2014, un PFA a inregistrat un venit de 450 lei, mai trebuie sa faca D600? (vezi toată discuția)