Buna seara,stimati consultanti si utilizatori.
Supun atentiei dvs. un caz cu nu prea multe detalii,pentru ca oricum e supus judecatilor mai degraba subiective.In cazul in care e nevoie de precizari,le voi pune imediat la dispozitie.
Asadar persoana X,adulta,locuieste impreuna cu parintii acesteia.Nu are in acest moment un loc de munca,dar contribuie la cheltuieli cu o suma neta aproape de salariul minim pe economie,venituri din cedarea folosintei bunurilor.Persoana X are si un card pe care i-a ramas un rest de bani de la ultimul salariu primit,circa 700 ron.Problema e ca aceasta persoana e alcoolica,dar nu a fost internata niciodata si nu exista nciun document care sa confirme acest fapt.In plus,nu are o atitudine recalcitranta sau violenta.Ideea e ca,din dorinta de a o vindeca (oare...?) parintii i-au sustras si ascuns nu numai cardul,ci si actul de identitate,pentru ca sa nu poate retrage bani din banca in baza acestuia.
Intrebare : e legal sa retii abuziv actul de identitate al unei persoane care nu e pusa sub interdictie,indiferent de gradul de rudenie cu aceasta?
Intrebare mai importanta:din experienta dvs.,se poate face reclamatie la Politie pentru acest fapt,sau pana la urma tot persoana X se va alege cu amenda pentru sesizarea nejustificata a organelor de ordine?
Va multumesc pentru orice raspunsuri pertinente mi-ati putea oferi,exceptandu-le pe cele care recomanda comunicarea sau "penitenta" (pentru alcoolici care ar dori sa se lase exista alte forumuri).Un An nou minunat tuturor!
Da, persoana x poate face plangere la politie pt ca parintii i-au retinut buletinul, poate face plangere si pt furt intre rude, dar si parintii pot face cerere de evacuare a persoanei x.
Va multumesc mult pentru raspuns.N-ar fi o problema cu evacuarea,dat fiind ca persoana are o locuinta proprietate personala in care se poate muta la nevoie.
In locul plangerii la politie, eu as sfatui persoana sa mearga la evidenta populatiei, sa declare buletinul pierdut si sa solicite altul (mai ales ca persoana are o locuinta proprietate personala). Astfel sunt evitate eventualele certuri cu parintii, evacuarea si tot tacamul.
Sigur ca ar fi mult mai bine.Numai ca....pentru a obtine o CI noua ai nevoie sa depui niste acte,iar persoana respectiva are sechestrate toate actele(pasaport,certificat de nastere,actele locuintelor pe care le detine) si in plus nu-i este permis sa iasa din casa neinsotita.Va multumesc pentru ajutor.
Am inteles din mesajele dv. ca persoanei acesteia adulte nu-i este inconvenient starea de liposire de libertate, ci ca nu are cardul ca sa scoata banuti de pe el??
Ceva nu inteleg: ba nu poate iesi neinsotit, ba i s-a ascuns Ci si din cauza asta nu poate scoate banii (nu pentru ca nu l-ar lasa persoanele care il insotesc... dar aceste persoane nu il vor lasa sa isi scoata alte acte??!). Ba se poate muta singur undeva LA NEVOIE... Nu i se pare ca e nevoie?
In contra a ceea ce spuneti dv. aici, eu consider ca aceasta persoana poate avea varsta peste 18 ani, insa matura sigur nu este.
Asa incat sa stea linistita si sa astepte ca poate-poate ii vor da parintii drumul... mi-e teama insa ca va imbatrani. Banii din cedarea bunurilor nu ii iau parintii? Ca oricum sunt mai multi, in timp, decat aia de pe card...
Nu pricep, ceva imi scapa. Si imi pare ca sunteti dv. in cauza sau cineva foarte-foarte apropiat, avand in vedere ca va contopiti cumva cu povestea, cu starea de neputinta a celui despre care vorbiti. Asta imi spune mie ca povestea nu e chiar obiectiv expusa, deci pot fi destule aspecte controversate de realitate.
Alte discuții în legătură
Abuz parinti
amanda_ilie
Buna ziua.
Ma adresez cu o problema destul de delicata.
Am 20 de ani, locuiesc impreuna cu parinti mei. De cateva luni m-am angajat la o firma.
Problema ... (vezi toată discuția)