avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua!
Doresc sa aflu daca pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in urmatoarele conditii:
1. Sunt angajata, pe perioada nedeterminata, la o unitate militara din anul 2009.
2. In perioada aprilie-septembrie 2012, din motive personale, am solicitat si mi s-a aprobat concediu fara plata. In aceasta perioada nu am realizat alte venituri impozabile si am platit contributia la fondul de sanatate.
3. Din 01.10.2012 mi-am reluat serviciul in cadrul aceleiasi unitati.
4. Momentan (ianuarie 2013) sunt insarcinata, data estimata a nasterii fiind 24 august 2013.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:16, 8 Ianuarie 2013
1. Daca veti naste in august 2013, pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in perioada septembrie 2012 - august 2013 sa aveti venituri din salarii.

2. Din ce spuneti dvs. reiese ca in septembrie 2012 nu ati avut venit din salariu deoarece ati fost in CFP, ca urmare nu veti putea benficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Singura solutie ar fi daca nasterea ar fi declarata prematura, in conditiile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
...
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil RAMY82 RAMY82 Buna seara, Sunt incadrata in munca de la 01 oct 2012,in 13 august am nascut un baietel,am fost in concediu pre si post natal din 01 aug-31 oct,contractul de ... (vezi toată discuția)
Ccc corina29 corina29 BUNA ZIUA, As dori sa ma lamuriti si pe mine daca pot beneficia de CCC in varsta de pana la 2 ani daca m-am angajat pe19oct.2012 si urmeaza sa nasc la ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie crestere copil alicristina alicristina buna ziua, as dori sa imi spuneti daca beneficiez de indemnizatie crestere copil in urmatoarea situatie: am nascut pe data de 23 august 2013, dar eu in anul ... (vezi toată discuția)