avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... care este legea prin care se reglementeaza distanta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

care este legea prin care se reglementeaza distanta dintre case de locuit si constructia unui cimitir cu biserica

in ce conditii se poate construi o biserica langa case si la ce distanta?. daca o pers "doneaza" o parcela de teren pt constructia unei biserici cu cimitir ,iar acea parcela se afla intre case exista posibilitatea legala sa se aprobe constructia lor? atat timp cat parcela in cauza are o latime de 25 mp ? avand ca vecinatati case de locuit si pe parte si pe alta? ba mai mult in zona nu exista apa si canal iar noi vecinii avem puturi pt apa potabila... totodata nu exista nici o lege prin care sa fie protejat in cea ce priveste zgomotul pe care l-ar crea clopotele bisericii,daca noi avem casele facute este posibil sa se poata amplasa biserica oriunde? si cimitir? intrebarea mea este cum putem opri constructia bisericii si a cimitirului intre case ?care sunt legile prin care se reglementeaza construirea lor? si cui ne putem adresa cu si ce fel de reclamati? va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:59, 8 Ianuarie 2013
1-
Codul civil:
Art. 611 - Unul din vecini nu poate face, fără consimţământul celuilalt, nici într-un chip, fereastră sau deschidere într-un zid comun.

Art. 612 - Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietăţii îngrădite sau neîngrădite a vecinului său, de nu va fi o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecină.

Art. 613 - Nimeni nu poate avea vederi piezişe pe propri­etatea vecinului de nu va fi o distanţă de şase decimetri.

Art. 614 - Distanţa de care este vorba în cele două articole precedente se socoteşte de la faţa zidului, pe care s-a deschis vederea şi, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafară până la linia de despărţire a celor două proprietăţi.


Ordinul 536/1997:
Art. 2 - Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.


Despre distanta si lucrarile intermediare cerute pentru constructii - Secţiunea a II-a Cod civil prevede:
Art. 610. - Cel ce face un put sau o privata langa un zid comun sau nu; cel ce vrea sa cladeasca un camin sau o vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i alature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie langa zid un magazin de sare, sau gramezi de materii corozive;
e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vatamare vecinului.

Cu privire la executarea constructiilor, a se vedea Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor.
Astfel, ;egal nu se poate construi fără a avea o autorizaţie de construire.
Potrivit dispoziţiilor art. 6 alin. 1 şi art. 7 din Lege:
Art. 6. - (1) Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritatile prevazute la art. 4, in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, dupa caz, avizate si aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzand avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii.
Art. 7. - (1) Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza documentatiei depuse la autoritatile prevazute la art. 4, care va cuprinde:
a) certificatul de urbanism;
b) dovada titlului asupra terenului si/sau constructiilor;
c) proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
d) avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism;
e) dovada privind achitarea taxelor legale.


Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii se elaboreaza de proiectanti autorizati, persoane fizice sau juridice, in conditiile prevederilor art. 9 din prezenta lege, si este extras din proiectul tehnic intocmit conform prevederilor legale in vigoare, in concordanta cu cerintele certificatului de urbanism, cu continutul avizelor si al acordurilor cerute prin acesta. Conţinutul cadru al acestui proiect se regăseşte în Anexa nr. 1 la Lege.

Edificiul trebuie sa respecte servitutea de vedere, prevazuta de art. 611 - 614 Cod civil, precum şi servitutea picaturii de streasina prevazută de art. 615 C.civ.

2-Numai autoritatea publica locala autorizeaza constructia de edificii,astfel incat pentru eventuale neajunsuri este necesar sa sesizati oficial autoritatea locala




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie casa - disciplina in constructii covacicostel covacicostel o intrebare, vecinul meu si-a facut o casa chiar pe mejda,de fapt era un gard intre mine si vecinul meu,el a daramat gardul si a facut exact fundatia casei pe ... (vezi toată discuția)
Distanta intre casa mea si cea pe care o construieste vecinu vasilegurea vasilegurea in fata casei mele vecinul construieste o casa cu etaj simansarda inalta de vreoi10m la ce distanta poate construi fata de peopeietatea mea,a construit la 50 ... (vezi toată discuția)
Intretinerea peretelui casei in hat cu vecinul romeo mart romeo mart Am un imobil in care peretele vecinului este pe hat (la limita de proprietate asa incit peretele este linie de hotar . De la peretele casei este gradina ... (vezi toată discuția)