Vreau sa va intreb ca in cazul in care expertul desemnat de instanta nu da dovada de buna cuviinta si nu instiinteaza instanta de exista unui posibil conflict de interese, prin faptul ca a colaborat sau colaboreaza cu una din partile aflate in proces cum pot afla partile de existenta unei asemenea situatii?Cui ii revine sarcina sa verifice colaborarea cu o parte implicata in proces? Poate apar si situatii cand activitatea expertului nu este onorabila si poate prejudicia pe nedrept pe celalalt. Astept cu interes raspunsul dvs. Va multumesc!
Concluziile raportului de expertiza se inmaneaza instantei si partilor
In situatia in care partile apreciaza existenta de neclaritati,au dreptul sa ridice obiectiuni
Daca instanta admite obiectiunile la expertiza se pate dispune supliment de expertiza sau efectuarea unei noi exepertize
Partea interesata poate solicita expert parte
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Partile aflate in proces pot sesiza in scris instanta de judecata, daca detin probe (documente, martori), nu doar suspiciuni, care sa sustina unul din motivele mentionate de dvs. solicitand instantei inclusiv revocarea expertului pentru motivul mentionat.
Multumesc tuturor pt raspunsurile prompte! Ma intreb totusi, practic, cum pot dovedi legatura unui expert( fie ea in trecut sau prezent) cu o firma care e parte in proces? ITM ul nu cred ca pune la dispozitie un contract de munca, iar expertul respectiv firma nu vor recunoaste niciodata existenta unei relatii. Ramene proba martorilor, dar nu cred ca intotdeauna gasesti persoanele potrivite care sa ateste o astfel de situatie. Oragnele de control al expertilor, birourile de expertiza locale au evidenta activitatii expertilor cu societati private? Pot ele oferi o astfel de informatie?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Birourile locale de expertiza tehnica judiciara nu au competente ca cele mentionate de dvs.
Dovezile trebuie furnizate de catre persoanele care solicita instantei recuzarea unor experti.
Personal nu cred ca un expert chiar daca anterior a avut un CIM cu o firma, care ulterior este parte intr-un proces, in cadrul caruia expertul respectiv este desemnat de catre instanta sa efectueze o expertiza tehnica judiicara, isi permite sa favorizeze firma respectiva. Concluziile din raportul de expertiza pot fi contestate (tot cu documente/ probe) de catre partea adversa firmei, in proces. Exista si posibilitatea ca partea adversa firmei, sa solicite o contraexpertiza, respectiv sa solicite instantei de judecata acceptarea unui expert parte.
Alte discuții în legătură
Expert consilier...
anniela
Partaj - faza expertize, partea adversa solicita un expert consilier, la termen, expertul desemnat de instanta motiveaza cererea de amanare prin faptul ca ... (vezi toată discuția)