avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare in week-end fortate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare in week-end fortate

Este legal sa fii fortat sa prestezi ore suplimentare in cursul saptamanii si mai ales in week-end?adica de genul "daca nu vii iti scad salariul sau te dau afara"
Cel mai recent răspuns: speed_1978 , utilizator 12:59, 9 Ianuarie 2013
Nu este normal.
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului iar in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern numai ca trebuie acordat.
Sesizati ITM-ul.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns.Intrebare:Daca fac plangere la ITM asta ar insemna sa imi dau demisia de la locul de munca.Cum pot face sesizare si ramane sub protectia anonimatului?Ideea este ca de vre-o un an de zile a devenit o obisnuinta fortarea angajatilor pentru a face ore suplimentare atat in timpul saptamanii(ore care nu sunt platite) cat si sambata(platit)
Nu se iau in considerare petitiile anonime .. prin urmare, daca faceti sesizare la ITM fara sa va dati datele de identificare , petitia dvs se va clasa , conform art.7 din OG nr.27/2002.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am inteles.In afara de a fii fortat ulterior sa imi dau demisia din cauza sesizarii la ITM mai risc si altceva? :)
Nu mai riscati nimic .... insa inspectorii ITM au obligatia de a pastra confidentialitatea datelor cu privire la cine a formulat sesizarea.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! este legal ca firma unde lucrez să ne plătească ... Maryroxi Maryroxi Bună ziua! Este legal ca firma unde lucrez să ne plătească spor de weekend 15% pe salariul brut fără a ține cont de orele lucrate în ... (vezi toată discuția)
Ore muncite pe saptamana tulceanul tulceanul spuneti-mi ,va rog, cate ore muncite rezulta pe saptamana cand se efectuiaza astfel : luni=12 ore;miercuri= 12 ore; vineri = 12 ore ; sambata = 5 ore; ... (vezi toată discuția)
Subiect sensibil la controlul itm - art 132, (3) cm anca55 anca55 Am observat ca inspectorii ITM verifica in mod special respectarea art 132, (3) din Codul Muncii - acordarea unui spor pentru \"deranjul\" celor care muncesc ... (vezi toată discuția)