Buna ziua.Va rog frumos am si eu o intrebare.
Eu lucrez la o firma in Bucuresti, dar aveam medicul de familie in judetul Olt, in luna Decembrie pe la sfarsitul lunii cand am aflat ca sunt insarcinata mi-am schimbat medicul de familie in Ilfov, fara a anunta la serviciu schimbarea medicului de familie.In luna Ianuarie am avut un concediu medical de 11 zile.Iar cand mi s-a calculat salariu mi s-a spus ca sunt probleme cu concediu medical pentru ca nu am anuntat schimbarea medicului.Iar acum ramane de vazut daca mi se va da sa nu concediu medical...Mentionez ca eu nu am stiut ca trebuie sa anunt schimbarea medicului de familie...Daca nu mi se ia in calcul concediul medical, o sa imi treaca concediu fara plata si in cazul asta o sa am o intrerupere de 11 zile si nu o sa mai pot beneficia de concediu de cresterea copilului..Eu ce pot face in situatia aceasta?...Va multumesc!
:stunned: Eu cred ca cei de la locul dvs de lucru cauta noduri in papura, nu trebuie anuntat de catre un salariat ca si-a schimbat medicul de familie, nu are nici o legatura asta cu activitatea in cadrul societatii.
1. In primul rand, concediul medical vi se acorda de medic iar angajatorul dvs. nu are dreptul ori competenta sa nu tina cont de un act medical.
2. In al doilea rand, nu exista nicio prevedere legala care sa va oblige sa anuntati angajatorul ca v-ati schimbat medicul de familie.
3. Ce puteti face? Sa le spuneti ca risca un proces in care o sa solicitati sa fie obligati sa suporte contravaloarea indemnizatiei pentru cresterea copilului!
Trebuia sa-i anuntati ca v-ati schimbat medicul de familie, pentru ca automat s-a schimbat si casa de sanatate unde aveati contract prin acel medic de familie.Societatea este obligata sa faca declaratii lunare catre casele de sanatate unde sunt inscrisi salariatii lor.Dar asta nu inseamna ca nu aveti dreptul la concediu, doar ca va fi un pic mai complicat.
Din drepturile si obligatiile asiguratilor
Observatie:
Daca medicul la care doriti sa va inscrieti este din alt judet decat cel in care lucrati / locuiti, atunci, pe langa cele de mai sus, va trebui:
a. sa comunicati angajatorului dvs. sau institutiei care va plateste asigurarea de sanatate sa transmita lista nominala casei judetene de asigurari de sanatate in care se afla cabinetul medicului pe care l-ati ales;
b. sa prezentati medicului la care va inscrieti o copie dupa ordinul de plata sau dupa un document din care sa reiasa ca plata contributiei dumneavoastra se face catre casa de asigurari din judetul respectiv.
ATENTIE!
Nici un asigurat nu are dreptul de a figura pe listele a doi sau mai multi medici de aceeasi specialitate (medic de familie sau stomatolog). In caz contrar, nu veti mai beneficia de nici unul din drepturile asiguratului, prevazute in Legea asigurarilor de sanatate.
2. Pentru a-si schimba medicul de familie
Conditie:
Schimbarea medicului de familie sau a medicului stomatolog nu se poate face decat dupa cel putin 6 luni de la ultima inscriere.
Pentru schimbarea medicului, va trebui sa obtineti acceptul noului medic la care va veti prezenta cu actele necesare inscrierii la medicul de familie sau stomatolog. De asemenea, va trebui sa-i comunicati acestuia numele fostului medic la care ati fost inscrisi. Noul medic va trebui sa transmita casei de asigurari si fostului medic faptul ca v-a preluat in evidenta sa.
Daca noul medic este din alt judet, consultati informatiile referitoare la inscrierea la medicul de familie sau stomatolog.
La noul medic de familie m-am transfer cu acordul celui vechi, si efectiv eu am fost luata in evidenta din luna ianuarie la noul medic...deci putea ca incepand cu luna ianuarie angajatorul sa imi plateasca pentru casa de asigurari din judetul Ilfov, in conditiile in care in data de 3 februarie cred, mi-a spus ca certificatul meu medical este de la alt medic de familie decat cel declarat.Si atunci i-am confirmat ca mi-am schimbat medicul de familie si mi-a spus ca nu este nici o problema, iar cand am luat salariu pe data de 7 mi s-a spus ca de la contabilitate nu mi s-a luat in calcul concediul medical si ca urmeaza sa vorbim sa vedem cum se rezolva situatia.
Eu sper sa mi se plateasca totusi si sa nu figurez cu concediu fara plata...asta este problema mea...daca imi poate fi refuzat acest concediu medical?
NU e vorba de plata contributiei, este vorba de declaratiile care se depun lunar.In aceste declaratii se trec cotele de contributie retinute si altele.Societatea va plateste indemnizatia dar ea mai departe trebuie sa isi recupereze de undeva banii.Si in situatia in care nu mai sunteti in evidenta casei respective unde societatea a declarat, ei trebuie sa faca declaratii rectificative.