avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Legat de PFA / II
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Legat de PFA / II

Buna seara.
Ma intereseaza sa deschid un PFA sau un II sau chiar un SRL si am urmatoarele intrebari:
- In cazul PFA / II deducerile sa zicem pentru investitii sunt aceleasi ca la un SRL. sa zicem ca am luat un spatiu in inchiriere si vreau sa schimb geamurile sau sa pun o centrala.
- In cazul SRL se mai aplica contabilitatea simpla? daca imi poate spune cineva ce anume reprezinta si o poate tine administratorul (este ceva in genul pfa-ului in care eu imi tin contabilitatea in partida simpla)?

Va multumesc f mult pentru raspunsuri
Da se aplica deducerile dar la plata lor ( la srl se deduc la data facturii )
Contabilitatea in partida simpla se aplica doar la PFA . La SRL e contabilitatea simplificata ( pt firme sub 35.000 E) dar tot e in partida dubla si se poate tine si semna de catre administrator
In rest, diferentele sunt de contributii si taxe :
PFA plateste 16 % impozit si 5.5% sanatate , cas daca nu este angajat nicaieri si somaj optional
SRL ul plateste 16 % imp pe profit sau 3 % din venit ( daca se declara microintreprindere - trebuie neaparat un angajat in cazul microintreprinderii) plus 16 % dividende la finalul anului
Sanatate la dividende daca asociatul nu este angajat nicaieri.
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2013
Vlajoaga Robert PFA, Contabil
Sanatate la dividende daca asociatul nu este angajat nicaieri.
la ce va referiti?
Pentru veniturile din dividende se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate numai daca persoana care le realizeaza nu obtine in acelasi timp si venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), alin. 21 si 22 si art. 213 alin. 2 lit. h). din Legea nr. 95/2006

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii microintreprindere laurairis laurairis Buna seara, am si eu cateva intrebari. Am un PFA pe care as dori sa-l inchid si sa trec la microintreprindere. La PFA nu eram angajat plateam doar 16 % ... (vezi toată discuția)
Srl fara angajati - ce taxe plateste asociatul unic? raduma raduma Vreau sa-mi deschid o firma (SRL). Nu am nevoie de angajati pt ca lucrez eu singur. 1. In cazul in care SRLul nu are angajati, doar 1 asociat unic (eu), ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)