Sotul meu a lucrat timp de 3 ani fara intrerupere iar apoi a intrat in somaj pentru maxi 9 luni(a mai avut vechime). A incetat somajul pentru a se angaja (inainte de a expira cele 9 luni) insa firma la care s-a angajat a facut restructurari dupa doar 2 luni. El mai poate beneficia de somaj(a fost concediat cu art. necesar, intrucat a insistat ca pe ceilalti i-a obligat sa isi dea demisia)?
Va multumesc.
1. - Daca in timp ce era in somaj a incheiat un CIM pe perioada nedeterminata atunci a incetat plata indemnizatiei de somaj.
- Pentru a mai putea beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa aiba iar 12 luni de cotizare la somaj.
2. Daca in timp ce era in somaj a incheiat un CIM pe perioada determinata (de cel mult 12 luni) atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
Va multumesc pentru raspuns. In legea 76/2002 nu am gasit articolul ce l-ar impiedica sa depuna un nou dosar pentru a primi indemnizatia de somaj. Va rog puteti sa imi spuneti conform carui articol nu este posibil?(contractul a fost incheiat pe perioada nedeterminata insa firma respectiva a pierdut mai multe obiective de paza iar replica servita de catre patron a fost "ultimul venit - primul plecat")
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...
Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
...
2. Un CIM pe perioada nedeterminata este un contract pe perioada mai mare de 12 luni, chiar daca el inceteaza la cateva luni de la incheierea lui.
Da, intocmai aveti dreptate. In ultimile 24 luni a avut cotizat de catre firma x 14 luni apoi 8 luni somaj si 2 luni cotizatie platita de catre firma y. Anterior celor 24 de luni a avut in total peste 5 ani cotizatie de la firma x.
In ce masura impiedica legea 76/2002 depunerea si aprobarea unui nou dosar de somaj?
Va multumesc.
1. De la data concedierii dati inapoi 24 de luni si scadeti din acestea lunile inscrise in adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) in baza careia a primit indemnizatie de somaj si daca mai raman 12 luni stagiu de cotizare la somaj atunci poate beneficia din nou de alta perioada de somaj si de indemnizatie de somaj.
2. Daca nu, atunci trebuie sa aiba alte 12 luni de cotizare la somaj pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj.