O sa incerc sa redau cat mai detaliat speta pentru a ma putea ajuta cat mai bine.
La inceputul anului 2009, prietenul meu a provocat un accident rutier, ranind 2 persoane: o fetita de 12 ani si bunica ei de 70 ani. Accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni. In urma lui victimele au avut ceva zile de ingrijiri medicale (fetita 12, bunica in jur de 24), insa in prezent nu mai au nicio problema de sanatate cauzata de accident.
Instanta s-a pronuntat in 2012: 1 an cu suspendare, termen de incercare 3 ani, si surpriza surprizelor: DAUNELE, astfel:
- pt fetita 3 000 lei daune materiale, 15 000 euro daune morale;
- pt bunica 5 000 lei daune materiale, 10 000 euro daune morale;
- celor 2 spitale in care au fost internate victimele aprox. 3000 lei;
- cheltuieli judiciare - pe care le-a platit.
In jurisprudenta instantelor romanesti nu am intalnit asemenea sume la daune pentru fapta asta.... In fine...
Mentionez faptul ca, pe parcursul spitalizarii, a fost prezent tot timpul si le-a ajutat cum a putut pe victime. De asemenea, e important sa spun ca atunci era student, avand 21 ani, deci nu avea venituri pt a le plati 5000 euro, cat cerusera pt a se impaca (si oricum suma era prea mare pt prejudiciul provocat.... desi instanta a avut o alta opinie, din cate se vede).
Problema este ca i s-a pus poprire (i-au fost blocate cardurile) pt toate daunele astea, desi el a fost obligat la plata lor ALATURI de asigurator.
Intrebarile mele sunt:
1. In cazul in care nu plateste daunele, fiind de buna-credinta, ce se va intampla?
2. Este posibil sa i se puna poprire pt intreaga suma lui si asigaratorul sa nu plateasca nimic?
3. Este normal sa i se puna poprire pe intreg salariul (care este de vreo 1500 lei) si sa-l lase "sa moara de foame"?
4. Cum de in unele cazuri asiguratorul plateste sau, si mai bine, este obligat DOAR EL, de instanta sa plateasca daunele, iar in cazul lui ii revine lui datoria de a plati intreaga suma?
5. Ce poate face pt a plati asiguratorul daunele?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns:
Ciprian Dinu , Avocat
13:08, 11 Ianuarie 2013