avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Sotul unei prietene care are in intretinere si educare minorul a obtinut urmare a divortului, prin hotarare judecatoreasca o pensie alimentara in cuantum de 1/4 din venitul minim net lunar pe economie. Din 2007 (anul divortului) mama a incercat sa plateasca suma stabilita, nefiind totusi angajata. In ultimele 12 luni nu a mai avut posibilitatea de a achita desi a reusit sa se angajeze pe o perioada nedeterminata dar cu un salariu de 300 lei/luna.
Acum, sotul a formulat o actiune prin care doreste:
- obligarea mamei la plata pensiei alimentare restante, respectiv pe cele 12 luni,
- efectuarea platii restante conform ultimelor indexari si
- marirea pensiei la maximul cuantumului legal.
Avand in vedere situatia precara a mamei, ce poate aceasta sa faca pentru a nu fi obligata la plata restantelor si sa poata achita in continuare doar atat cat isi permite ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:55, 11 Ianuarie 2013
salariu mai mic decat cel minim pe economie, daca e vba de carte de munca, nu exista. cutuma instantei, chiar si la lipsa oricarui venit, este % din salariul minim pe economie. in civil poate incerca recuperarea pensiei restante prin executare silita, daca dna e solvabila. poprirea pe salariu nu poate depasi 1/3 din net. in fiecare an valoarea salariilor de referinta (minim, mediu) cresc. nu stiu daca s-au fixat referintele din 2013.
Mama a obtinut o adeverinta de la locul de munca in care scrie ca salariul este de 290 lei, deci foarte mic...
Totusi, ce altceva poate sustine in instanta, este posibil sa obtina ceva bun printr-o cerere reconventionala ?
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2013
Iuliana Ecaterina Matache, utilizator
prin reconventionala intimatul solicita ceva de la petent. ce ar putea cere de la tata daca ea este datoare???
Binenteles ca...micorarea pensiei alimentare !
Este oare posibil ???
pensia de intretinere este un drept al minorului. modificarea acesteia nu are legatura cu vointa parintelui custodian (de exemplu el nu poate sa renunte la pensia de intretinere dar se poate lupta ca aceasta pensie sa fie cat mai mare, ambele fiind dictate de interesul minorului). ca urmare, orice solicitare de diminuare sau de anulare a datoriilor create parintelui necustodian, legata de pensia de intretinere, se supune hotararii instantei. mai mult, parintele custodian poate face plangere penala (art 305 cp) relativ la neplata cu rea intentie a pensiei de intretinere dar, atentie!, doar pe ultimele 3 luni precedente lunii in care s-a depus plangerea.

Alte discuții în legătură

Drepturi:obligatii Martonze Martonze Decaderea din drepturile parintesti poate fi admisa in situatii de exceptie, adica cele prev de art.508 c.civ. (1) Instanta de tutela, la cererea ... (vezi toată discuția)
Nivelul maxim al pensiei alimentare andreea0123 andreea0123 As vrea sa stiu conform noului cod al familiei care ar fi maximul de pensie alimentara pe care sotul meu trebuie sa-l plateasca ptr un copil, avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a parintelui care nu isi indeplineste obligatiile fata de propriul copil meme1234 meme1234 stie toata lumea cum mama si tatal au diferite obligatii fata de propriul copil. de asemenea, la despartirea parintilor, instanta stabileste anumite obligatii ... (vezi toată discuția)