stie toata lumea cum mama si tatal au diferite obligatii fata de propriul copil.
de asemenea, la despartirea parintilor, instanta stabileste anumite obligatii ale parintilor fata de copil dar si anumite drepturi.
asa cum tatii au obtinut schimbarea legii exercitarii autoritatii parintesti, astfel devenind comuna ca si regula generala, si exercitare exclusiva doar in situatii de exceptie, ce se intampla cu acei parinti care nu manifesta nici un interes fata de propriul copil dupa ce s-a stabilit exercitarea autoritatii parintesti?
normal si logic ar fi: daca un parinte nu isi indeplineste obligatiile, sa i se taie si drepturile- ca si in cazul utilitatilor unui apartament- beneficiezi de curent electric atata timp cat esti la timp cu facturile;. daca un parinte, nu isi indeplineste obligatiile fata de propriul copil, iar celalat parinte la domiciliul caruia creste copilul ii face reclamatie de abandon al copilului la politie ( si bineinteles nu rezolva nimic pentru ca de cele mai multe ori parintele in cauza nu are venituri sau lucreaza la negru), dupa un anumit timp acest parinte sa poata fi actionat in instanta pentru decaderea din drepturi ale acestuia
mi s-ar parea foarte echitabil, ca un parinte ce nu contribuie la buna crestere, ingrijire si educare a copilului sa fie decazut din drepturi, daca o anumita perioada- sa spunem un an de zile, chiar doi ani, nu si-a manifestat interesul fata de copil: sa il viziteze in mod constant, sa faca tot posibilul sa ii asigure copilului ceea ce ii trebuie pentru buna crestere etc.
Nu mi se pare normal ca doar parintele in grija caruia se afla copilul sa aibe obligatii si sa stea drepti in fata celuilalt parinte, iar celalat parinte sa aibe posibilitatea de a-si bate joc de el prin a-i spune ca vine in ziua de ... sa isi vada copilul si sa nu vina - insa copilul si mama trebuie sa fie acasa pentru a nu ingradi dreptul tatalui la vizita, insa dreptul mamei si copilului la viata intima si linistita este bulversat ori de cate ori tatal, care nu isi indeplineste obligatiile fata de copil, isi aminteste din cand in cand ca are un copil- asa pe la jumatate de an.
sper ca m-am facut inteleasa deoarece asa cum un parinte in grija caruia se afla copilul, daca nu ii asigura copilului cele trebuincioase si nu se ingrijeste de el, vine DGASPC si ii ia copilul, asa si parintele necustodian ar trebui sa i se ia drepturile asupra copilului daca nu isi indeplineste obligatiile fata de copil in mod constant. Bineinteles, nimeni nu taie gatul nimanui daca o luna, 2, 3 acesta nu realizeaza venituri sau exista diverse probleme care se intampla sa apara, dar grija parintelui necustodian ar trebui manifestata in mod constant, pentru buna crestere si educare a copilului, cat si pentru linistea acestuia. Iar in cazul in care parintele necustodian nu manifesta nici un interes fata de copil: nu se achita de obligatiile sale fata de copil si nici nu doreste sa isi exercite drepturile asupra copilului, cel mai bine ar fi ca parintele custodian sa aiba posibilitatea ca dupa o anumita perioada in care parintele necustodian nu s-a implicat in viata copilului, sa poata cere in instanta decaderea din drepturi ale parintelui custodian, spre linistea si buna dezvoltare a copilului.
Sunt atatea cazuri in care sunt ,in general, tati care isi amintesc din an in paste ca au cate un copil si se decid sa ii sune si vor sa ii vada astfel bulversandu-le mediul si siguranta copilului, copilul crescand practic fara tata si deodata apare cineva necunoscut lui, care doar in acte ii este tata, insa in practica este un necunoscut.
Ar trebui limitate drepturile celor ce nu manifesta interes fata de copii lor asa cum se intampla in cazul celor care nu se ingrijesc de copii lor si cei de la Protectia Copilului vin si iau copiii.
Nu se poate ca in tara asta, doar parintele custodian sa aibe obligatii, iar parintele necustodian sa aibe aproape doar drepturi, deoarece prin neindeplinirea obligatiilor nu i se poate intampla absolut nimic, nici macar taierea drepturilor, ramanand la propria decizie daca vrea sau nu sa contribuie la buna crestere si dezvoltare a propriului copil.
Voi ce credeti?
Pe aceeasi tema am deschis si eu topicul : Drept : obligatii, trecut la Dreptul familiei.
Legea exista, interpretarea data de magistrati este defectuoasa-parerea mea.
Fiindca la art. 508. "Decaderea din drepturile parintesti(NCC)" este stipulata "neglijenta grava fata de copil" ca o cauza care poate decade parintele din drepturi si prin neglijenta, se intelege si neasigurarea conditiilor pentru dezvoltarea fizica, spirituala.... a minorului", ori un asa numit parinte care nu participa material la intretinerea copilului in aceeasi masura ca parintele custodian poate fi considerat neglijent.
Apoi, aparitia periodica, cu pretentii de a lua copilul la domiciliul sau, necunoscut pentru copil, incalca principiul stabilitatii si continuitatii mediului familial al minorului, copilul va fi bulversat de aparitia unui necunoscut, de smulgerea din mediul sau, in virtutea "dreptului la relatii cu minorul"