avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi:obligatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi:obligatii

Decaderea din drepturile parintesti poate fi admisa in situatii de exceptie, adica cele prev de art.508 c.civ.
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.

Art. 44 (L272/2004)
parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala.


Art.89 (L272/2004)
2) Prin neglijarea copilului se intelege omisiunea, voluntara sau involuntara, a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.


-Parintele care nu-si plateste pensia alimentara, care se intereseaza simbolic de copil nu contravine articolului 44 - nu-si onoreaza obligatiile de parinte - si art.89: Omisiunea de luare a masurilor necesare dezvoltarii fizice, mentale, spirituale ale minorului-adica neglijenta grava:-/
De ce oare judecatorii tin cont numai de:relele tratamente aplicate acestuia?
Deci numai daca acel individ mutileaza minorul poate fi decazut din drepturile parintesti?

"prin consumul de alcool":
Cum poate verifica un parinte caruia i-a fost luat copilul de catre celalalt, perfect legal, in vacanta, daca acel parinte il duce prin birturi, ii da si copilului oleaca, sa doarma mai bine sau daca ii da somnifere, sa nu fie respectivul deranjat de catre copil?
Daca copilul are discernamant, se poate apara si spune NU.
Dar un copil mic, cum se poate apara?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Martonze, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 23:46, 24 Aprilie 2012
Pentru neplata pensiei de intretinere puteti depune plangere penala la parchet pentru abandon de familie.

Nu e foarte usor sa decazi pe cineva din drepturi.
Eu discut in principiu.
Decaderea din drepturile parintesti poate fi declansata din mai multe motive.
Intrebarea mea este:

De ce numai daca acel parinte nenoroceste fizic minorul risca decaderea din drepturile parintesti?
A fost recent un articol pe Avocatnet. prin care se demonstra ca : copiii imita
Un parinte alcoolic si violent in ce masura poate fi exemplu pentru acel copil?
Si totusi, instantele nu prea decad din drepturi alcoolicii, doar daca au lasat urme adanci si Politia le-a constatat, alaturi de IML.

Neglijenta grava din art.508 NCC presupune, conform definitiei din art.89 (L 272/2004) omiterea luarii de masuri de catre parinti (responsabili prin lege)subordonate acestei responsabilitati,
fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.


-refuzul participarii materiale la cresterea si educarea minorului pune in pericol, din start, dezvoltarea fizica si sanatatea fizica a minorui si este una din responsabilitatile de baza a parintilor.
-hartuirea mamei si scenele de violenta, chiar ocazionate de programele de vizita, pun in pericol dezvoltarea mentala, spirituala a minorului
-standardele diferite de educatie a parintilor despartiti si denigrarea unuia de catre celalalt parinte creeaza traume psihice cu urmari deseori dramatice

Purtarea abuziva
-De exemplu, un parinte cu drept de vizita merge periodic sa-si ia fata, cu Politia si executorul, in timp ce fata e traumatizata in urma unei vizite si refuza categoric sa mearga cu tata. Fiecare vizita de acest fel adanceste trauma , dar tatal "are dreptul", chiar daca psihic copilul a luat-o deja razna.


Curtea Europeană a Drepturilor Omului, arătă în cauza Monory vs. România și Ungaria că "posibilitatea părintelui și a copilului de a se bucura reciproc de compania celuilalt reprezintă un element fundamental al vieții de familie, iar măsurile naționale care stânjenesc această posibilitate reprezintă o ingerință în dreptul la viața de familie protejat de art.8, statele având obligația de a asigura reunirea copilului cu părintele său."

Prin Decizia nr 82 din data de 25.02.2003 Curtea Constituțională a României a decis că accesul părintelui nerezident la minor este mai mult decât util chiar și atunci când minorul se exprimă verbal în sensul de a nu accepta acest acces. Cu alte cuvinte, copilul ,mai ales cel sub vârsta de 14 ani nu are un drept de veto iar părintele rezident este obligat să încurajeze și chiar să impună copilului respectarea programului de legături personale decis de către instanță. În această speță instanța spune următoarele: "se poate întâmpla, în asemenea situații, ca părintele căruia i-a fost încredințat copilul să se defuleze, transmițându-i acestuia ostilitatea pe care o resimte față de fostul soț, care, deși, poate întemeiată din punctul său de vedere, nu este de natură să îl descalifice pe acesta din urmă (n.n. părintele nerezident) ca părinte, fiind lipsită de justificare din punctul de vedere al copilului. Prin urmare, instabilitatea afectivă și emoțională a minorului, pe fondul unei imaturități psihice și a lipsei experienței de viață, îl privează pe acesta de posibilitatea de a sesiza care este adevăratul său interes și, adesea, de a discerne intre bine și rău. [...] celalalt părinte, căruia i s-a încredințat copilul și care este debitorul obligațiilor corelative, fiind ținut sa-i asigure fostului sau soț, care și-a păstrat calitatea de părinte, realizarea efectivă a drepturilor conferite de lege. O atare conduită cooperantă este impusă de împrejurarea că drepturile menționate constituie, în realitate, mijloace pentru îndeplinirea obligațiilor pe care le are orice părinte fata de copilul său și care subzista atâta timp cât părintele nu este decăzut din drepturile părintești."
Am inteles ca asa a decis CEDO intr-o speta.

Dar, asa cum am amintit in alte postari, specialistii europeni au decis ca apa nu hidrateaza si ca prunele nu sunt laxative.

Daca maine , tot acesti specialisti decid ca roata e patrata, acceptam fara comentarii, ca peste un timp, alti cercetatori europeni sa descopere ca totusi, roata e rotunda?

Sunt fapte evidente care contrazic renumitii cercetatori fiindca desi copilul nu are discernamant, are simturi si memorie. Copilul simte prefacatoria, simte ura sau dragostea.
Si este absolut normal sa se ataseze de o persoana si sa respinga pe alta.

In plus, printre principiile care stau la baza respectarii si garantarii drepturilor copilului, conform art. 6 L.272/2004 este si “i) asigurarea stabilitatii si continuitatii in ingrijirea, cresterea si educarea copilului,”
Deci vine tata/mama dupa un an de absenta si are dreptul conferit de legea bazata pe studiul renumitilor psihologi sa ia copilul in vacanta, o luna, doua, trei...
Ei, aici eu nu prea vad cum este respectat acest principiu; cu baita si mancarea nu prea cred sa fie probleme, intervine insa modul de viata al celui in drepturi: posibil sa-i placa jocurile de noroc, sau alcoolul, posibil sa fie delasator, sau certat cu igiena, sa fie pacalici sau gigolo/dama de companie, etc. Poate , pentru a-si atrage simpatia minorului, sa-i ofere ceea ce parintele rezident nu-i ofera, poate sa-i faca promisiuni pe care nu le poate onora si minorul va ajunge la neintelegeri cu acesta,s.a.m.d.
Ma refer aici strict la parintii despartiti urat, orgoliosi si dornici de razbunare.

Psihologii vorbesc despre violenta in familie si mai nou, si la noi exista lege in acest sens.
Toti sunt de acord ca aceasta violenta afecteaza miinorul din punct de vedere emotional si psihic.
Dar tot pe baza de studii psihologice(!!!!) s-a ajuns la concluziile de mai sus(Hot. CEDO), adica violenta nu-i buna, dar obligam parintii despartiti sa continue violenta, prin intermediul copilului, din care va rezulta un tanar traumatizat, dezorientat, fara o directie de urmat in viata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Martonze, utilizator
din punctul meu de vedere, cel mai corect ar fi, ca acel parinte ce nu isi indeplineste obligatiile sa nu mai beneficieze nici de drepturile sale asupra copilului. nu se poate lasa un copil fara drepturi (pensie de intretinere), iar parintele sa aibe in continuare drepturi asupra copilului, chiar daca nu contribuie la cresterea si educarea copilului. nu mi se pare logic asa ceva.
daca parintele custodian ar inceta in a mai cheltui bani pentru cresterea si educarea copilului, atunci acesta ar fi decazut din drepturi, iar Protectia Copilului ar interveni. Dar cand parintele necustodian nu isi indeplineste obligatia de a contribui la buna crestere si educare a propriului copil, atunci acesta de ce in continuare poate beneficia nestingherit de drepturile sale asupra copilului?
Cel mai corect ar fi ca ambii parinti sa aibe aceleasi obligatii si drepturi, urmand ca neindeplinirea obligatiilor sa duca la taierea drepturilor, cum e logic si corect.
In schimb insa, in Romania, practica a aratat ca parintele custodian e obligat sa dea intretinere copilului- foarte corect, de asemenea este obligat sa fie la adresa de domiciliu cand parintele necustodian doreste a-si vizita copilul- corect din nou; dar ce se intampla cand parintele necustodian nu contribuie la intretinerea copilului dar in continuare doreste obligarea parintelui custodian in a fi prezent la adresa de domiciliu oricand acesta doreste sa isi vada copilul? Eu inteleg ca relatia dintre copil si parintii lui trebuie sa fie constanta, dar si intretinerea copilului trebuie sa fie tot constanta si nu sporadica, doar atunci cand parintele necustodian se gandeste ca luna respectiva ar putea face un dram de bine sa ii dea si copilului lui ceva, care oricum e o suma infima comparand cu nevoile unui copil.
Cel mai corect ar fi ca decaderea din drepturi ale parintilor sa se faca in aceleasi conditii pentru ambii- fie ei custodieni sau necustodieni, nu se poate sa umplem de obligatii un parinte si pe celalalt sa il lasam la libera lui alegere daca isi indeplineste sau nu obligatiile.
Stim cu totii ca plangerile penale fata de acei parinti care nu isi achita obligatiile de intretinere fata de copii nu au nici un rezultat concret...
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
meme1234, utilizator

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi a parintelui care nu isi indeplineste obligatiile fata de propriul copil meme1234 meme1234 stie toata lumea cum mama si tatal au diferite obligatii fata de propriul copil. de asemenea, la despartirea parintilor, instanta stabileste anumite obligatii ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna custodie totala? kriss_kriss06 kriss_kriss06 buna ziua,as vrea sa stiu ce obligatiuni ii revin tatalui copilului prin acest divort cu custodie totala si cat poate face parte din viata copilului? (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)