avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi:obligatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi:obligatii

Decaderea din drepturile parintesti poate fi admisa in situatii de exceptie, adica cele prev de art.508 c.civ.
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.

Art. 44 (L272/2004)
parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala.


Art.89 (L272/2004)
2) Prin neglijarea copilului se intelege omisiunea, voluntara sau involuntara, a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.


-Parintele care nu-si plateste pensia alimentara, care se intereseaza simbolic de copil nu contravine articolului 44 - nu-si onoreaza obligatiile de parinte - si art.89: Omisiunea de luare a masurilor necesare dezvoltarii fizice, mentale, spirituale ale minorului-adica neglijenta grava:-/
De ce oare judecatorii tin cont numai de:relele tratamente aplicate acestuia?
Deci numai daca acel individ mutileaza minorul poate fi decazut din drepturile parintesti?

"prin consumul de alcool":
Cum poate verifica un parinte caruia i-a fost luat copilul de catre celalalt, perfect legal, in vacanta, daca acel parinte il duce prin birturi, ii da si copilului oleaca, sa doarma mai bine sau daca ii da somnifere, sa nu fie respectivul deranjat de catre copil?
Daca copilul are discernamant, se poate apara si spune NU.
Dar un copil mic, cum se poate apara?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Martonze, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 23:46, 24 Aprilie 2012
Citit decizia de mai jos:

[ link extern ]

Eu vorbesc strict din perspectiva legii. Asta pe langa faptul ca sunt impotriva oricarei interventii in relatia dintre copil si parintele necustodian decat daca aceasta este strict necesara si este decisa de instanta.

Argumentele dvs, @Martzone sunt cele ale unui parinte care vrea control permanent si absolut asupra copilului, fara interventie din partea parintelui necustodian. Ma intreb de ce nu ati facut copilul de una singura, cu spermatozoizi de la banca?

In legatura cu pensia de intretinere, exista actiuni coercitive pentru fortarea tatalui la plata pensiei de intretinere. Puteti depune plangere penala si risca inchisoare, poprire pe venit, etc.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
si in cazul in care nici o masura legala nu are efect asupra parintelui necustodian? daca in continuare nu plateste pensia de intretinere? pe motiv ca nu lucreaza cu forme legale? in aceste conditii eu nu cred ca cineva poate fi constrans sa plateasca pensie de intretinere, nici acum, nici peste 10 ani. daca parintele custodian nu ar intretine copilul in acelasi fel cum si cel necustodian o face, ce s-ar intampla cu copilul??? eu o inteleg perfect pe # Martoonze si cred ca dumneaei doreste ca prin forma continua de neplata a pensiei de intretinere folosind tot felul de tertipuri legale pentru a nu o face, ar trebui in final sa poata duce la decaderea din drepturi ale parintelui necustodian.
Domnule avocat Alex Munteanu, comentariul dvs la fel ca si cel al #m_ella cu privire la faptul ca ar fi trebuit sa apeleze la o banca de sperma, mi se pare foarte rautacios, nu cred ca # Martoonze este aici pentru a fi judecata de nimeni. Fiecare face copii cu cine vrea si nu este nimeni in masura sa comenteze asupra acestui fapt.
Oamenii sunt foarte schimbatori, la fel cum si parintii necustodieni la momentul conceperii copilului erau ok, asta nu prezinta nici o garantie pe viitor ca nu se vor schimba. Nimic/nimeni in ziua de azi nu ofera nici o garantie a ceea ce va fi maine sau peste cativa ani.
In concluzie, ce ramane de facut in cazul acelor parinti necustodieni care nu isi indeplinesc obligatiile fata de proprii copii?
Ce se intampla cu acei parinti custodieni care nu isi indeplinesc obligatiile fata de proprii copii? asta ca sa putem compara consecintele intre cele doua categorii de parinti.
Practica a aratat destul de frecvent ca parintele custodian care nu si-a indeplinit obligatiile fata de copii: sa le dea sa manance, sa le asigure educatia potrivita copiilor, sa se ocupe de copii etc a fost decazut din drepturi destul de usor. Toate aceste lucruri- intretinerea, ingrijirea, educarea copilului se reflecta in sumele de bani cheltuite cu proprii copii ca nimic din toate acestea nu este gratuit.
Daca parintele necustodian nu contribuie la intretinerea, ingrijirea copiilor, educatia acestora etc, acesta ce pateste? Practica a aratat destul de clar ca nu pateste nimic si nici nu i se ingradesc drepturile, deci nici nu e motivat sa contribuie decat daca doreste. Ma refer strict la acei parinti ca nu lucreaza cu forme legale si deci nu ai cum sa le pui poprire, nici sa ii executi silit. In inchisori nu cred ca se afla vreunul pentru neplata pensiei de intretinere a copilului.
E o inegalitate intre sanctionarea parintelui custodian in cazul in care nu se ingrijeste foarte bine de copil si sanctionarea parintelui necustodian care nu contribuie la ingrijirea copilului prin intretinerea lui.
Legile pentru decaderea din drepturi parese ca sunt facut mai mult pentru parintii custodieni, iar cei necustodieni sunt rasplatiti cu drepturi, ramanand ca plata pensiei de intretinere este lasata la buna lor constiinta.- inca o data spun, ma refer la acei parinti necustodieni care nu lucreaza cu forme legale in mod constant.
Art. 525. -
(1) Minorul care cere întreținere de la părinții săi se află în nevoie dacă nu se poate întreține din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri
(2) Cu toate acestea, în cazul în care părinții n-ar putea presta întreținerea fără a-și primejdui propria lor existență, instanța de tutelă poate încuviința ca întreținerea să se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu excepția celor de strictă necesitate.
D-le Alex Munteanu
Vorbim discutii; in conditiile legilor actuale, recomand tuturor femeilor care doresc copii sa si-i faca cu un necunoscut, cea cu banca de sperma este ilegala la noi in tara, altfel ar fi chiar solutia optima.

Ca fapt divers, nu am ajuns in situatia de a depinde financiar de parintele necustodian.
Dar in momentul in care el nu stie cat costa un carucior, nici marimea hainelor purtate de minor la un moment dat, nici ce mananca acel copil, in schimb, agreseaza mama fizic cand e prezent, psihic - prin telefoane repetate, mailuri, acostarea cunoscutilor, prietenilor de familie, prin denigrarea copilului, spunand ca e slab, ca e neingrijit, zic eu ca nu are nici un drept moral sa vina si sa dea directive la ce gradinita sa o duca mama si la ce activitati, din moment ce el apare sporadic, cand doreste sa-si exercite dreptul la relatii cu minorul.

Apropo de exemplele Dvs., cititi si aici si va rog din suflet, indrumati acea mama:


www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Martonze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi a parintelui care nu isi indeplineste obligatiile fata de propriul copil meme1234 meme1234 stie toata lumea cum mama si tatal au diferite obligatii fata de propriul copil. de asemenea, la despartirea parintilor, instanta stabileste anumite obligatii ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna custodie totala? kriss_kriss06 kriss_kriss06 buna ziua,as vrea sa stiu ce obligatiuni ii revin tatalui copilului prin acest divort cu custodie totala si cat poate face parte din viata copilului? (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)