avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi:obligatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi:obligatii

Decaderea din drepturile parintesti poate fi admisa in situatii de exceptie, adica cele prev de art.508 c.civ.
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.

Art. 44 (L272/2004)
parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala.


Art.89 (L272/2004)
2) Prin neglijarea copilului se intelege omisiunea, voluntara sau involuntara, a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.


-Parintele care nu-si plateste pensia alimentara, care se intereseaza simbolic de copil nu contravine articolului 44 - nu-si onoreaza obligatiile de parinte - si art.89: Omisiunea de luare a masurilor necesare dezvoltarii fizice, mentale, spirituale ale minorului-adica neglijenta grava:-/
De ce oare judecatorii tin cont numai de:relele tratamente aplicate acestuia?
Deci numai daca acel individ mutileaza minorul poate fi decazut din drepturile parintesti?

"prin consumul de alcool":
Cum poate verifica un parinte caruia i-a fost luat copilul de catre celalalt, perfect legal, in vacanta, daca acel parinte il duce prin birturi, ii da si copilului oleaca, sa doarma mai bine sau daca ii da somnifere, sa nu fie respectivul deranjat de catre copil?
Daca copilul are discernamant, se poate apara si spune NU.
Dar un copil mic, cum se poate apara?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Martonze, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 23:46, 24 Aprilie 2012
Este ciudata chiar si opinia anumitor consultanti, unii avocati, care considera ca este corect ca unul sa aiba drepturi, iar celalalt doar obligatii.
Bunaoara, se dau parintelui rezident in strainatate 2 weekenduri pe luna si el daca vrea, vine, daca nu-e dreptul sau.
Insasi solicitarea unui asemenea parinte este iresponsabila si imorala , respectivul stie ca nu va vizita minorul, dar impiedica familia cu care locuieste minorul sa-si faca alt program in intervalul respectiv.
Iar practica separarii obligatiilor de intretinere de drepturile parintesti este scandaloasa de-a dreptul.
Legea este facuta pentru persoane normale, care inteleg interesul copilului si nu isi doresc doar sa ii faca rau celuilalt parinte.
Si nu uitati ca sunt o gramada de mamici si tatici care sunt parinti rezidenti si care nu ii permit accesul parintelui nerezident la copil, desi parintele nerezident isi iubeste copilul si doreste doar sa aiba relatii personale cu el, nu sa ii faca rau parintelui rezident. Deci vedeti si cealalta parte a situatiei.
D-le avocat,
Nu putem generaliza situatia minorilor cu parinti separati, fiecare caz e unic in felul sau; in schimb, hotararile date de instante se inscriu intr-un standard, prea putin diferentiate de la caz la caz.
Vad aici, pe forum, mame care doresc implicarea tatilor in viata minorilor, iar acei tatici ii ignora; sunt mame care se trezesc dupa 10 ani cu taticii brusc interesati de copii, desi pana atunci au lipsit cu desavarsire din viata lor, atat material, cat si spiritual; alti parinti intreaba pe forum cum sa faca sa ia de la celalalt parinte copilul, fiindca de ani de zile copilul e in strainatate cu celalat parinte si el (petentul) are drept de vizita, dar mai si recunoaste ca n-a platit pensie alimentara de n ani.

Cum credeti ca reactioneaza un copilas de 4-5 ani, care-si vede unul din parinti de 3 ori/an, ca acela vine si-l ia cu executorul, cu Politia, in timp ce el urla dupa celalalt parinte??
Nu stiu ce psihologi supradotati pot recomanda asemenea traume copiilor, ca cei cu picioarele pe pamant, cei ce consulta zilnic zeci de pacienti, sunt ferm impotriva unei asemenea terapii de soc.
eu insist in faptul ca un parinte care nu isi indeplineste obligatiile fata de copil, ar trebui scos din drepturile parintesti, dar se pare ca legea in romania e mai mult de protectie a parintilor necustodieni decat de protectie a copiilor.
Legea din românia este o copie a legilor din vestul europei si din Canada.

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi a parintelui care nu isi indeplineste obligatiile fata de propriul copil meme1234 meme1234 stie toata lumea cum mama si tatal au diferite obligatii fata de propriul copil. de asemenea, la despartirea parintilor, instanta stabileste anumite obligatii ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna custodie totala? kriss_kriss06 kriss_kriss06 buna ziua,as vrea sa stiu ce obligatiuni ii revin tatalui copilului prin acest divort cu custodie totala si cat poate face parte din viata copilului? (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)