avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi:obligatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi:obligatii

Decaderea din drepturile parintesti poate fi admisa in situatii de exceptie, adica cele prev de art.508 c.civ.
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.

Art. 44 (L272/2004)
parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala.


Art.89 (L272/2004)
2) Prin neglijarea copilului se intelege omisiunea, voluntara sau involuntara, a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.


-Parintele care nu-si plateste pensia alimentara, care se intereseaza simbolic de copil nu contravine articolului 44 - nu-si onoreaza obligatiile de parinte - si art.89: Omisiunea de luare a masurilor necesare dezvoltarii fizice, mentale, spirituale ale minorului-adica neglijenta grava:-/
De ce oare judecatorii tin cont numai de:relele tratamente aplicate acestuia?
Deci numai daca acel individ mutileaza minorul poate fi decazut din drepturile parintesti?

"prin consumul de alcool":
Cum poate verifica un parinte caruia i-a fost luat copilul de catre celalalt, perfect legal, in vacanta, daca acel parinte il duce prin birturi, ii da si copilului oleaca, sa doarma mai bine sau daca ii da somnifere, sa nu fie respectivul deranjat de catre copil?
Daca copilul are discernamant, se poate apara si spune NU.
Dar un copil mic, cum se poate apara?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Martonze, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 23:46, 24 Aprilie 2012
meme
D-l avocat Munteanu are dreptate, legile exista, in spiritul lor apara interesele copilului, interpretarea lor de catre magistratii nostri este defectuoasa.
Insasi expresia "Un partener rau poate fi un parinte bun", folosita ca principiu de baza in judecarea cauzelor cu minori este o aberatie:
-un partener violent, agresiv, alcoolic va crea un mediu de viata tensionat pentru familia sa, recunoscut chiar de psihologi ca fiind daunator cresterii minorilor
-"copiii imita", vor fi si ei, la randul lor, adulti asemenea parintilor
-o mama batuta, chinuita de partener nu va avea energie suficienta pentru a se ocupa de minori si tot acestia sufera consecintele; este greu de crezut ca taticul partener rau, dupa ce s-a racorit batandu-si nevasta, se duce grijuliu la copii si-i indruma la lectii sau le da sfaturi intelepte.
-un om agresiv isi bate nevasta, mama, tata, vecinul, catelul, pisica-isi va bate si copiii, mai repede sau mai tarziu.

Un partener rau poate fi si un om neviolent, dar alcoolic, care-si bea si alocatia copiilor si care , cand nu bea, doarme. La fel, poate fi un impatimit al jocurilor de noroc, care vinde tot din casa, pentru viciul propriu.
Chiar daca acestia din urma nu agreseaza fizic membri familiei, sunt in situatia "neglijentei grave" privind exercitarea drepturilor parintesti, prevazute de lege, dar neluate in seama de judecatori.
Purtarea abuziva
-De exemplu, un parinte cu drept de vizita merge periodic sa-si ia fata, cu Politia si executorul, in timp ce fata e traumatizata in urma unei vizite si refuza categoric sa mearga cu tata. Fiecare vizita de acest fel adanceste trauma , dar tatal "are dreptul", chiar daca psihic copilul a luat-o deja razna.


Daca parintele care are copilul nu s-ar purta abuziv prin a impiedica in mod periodic accesul celuilalt parinte la copil, nu s-ar ajunge in aceasta situatie. Dupa cum dv exemplificati, parintele cu drept de vizita merge periodic sa-si ia fata. Faptul ca apeleaza la executor arata ca doreste sa-si exercite un drept care ii este incalcat. Credeti ca este o placere sa se ajunga in astfel de situatii? Oare celelalt parinte nu s-a saturat ca periodic sa plateasca cheltuieli de executare? Banii aceia nu ar fi mai bine sa fie folositi pentru copil?

standardele diferite de educatie a parintilor despartiti si denigrarea unuia de catre celalalt parinte creeaza traume psihice cu urmari deseori dramatice


De ce nu ati luat in calcul ''standardul de educatie'' inainte de a lua hotararea sa aduceti pe lume un copil cu o persoana care nu se ridica la standardele dv? Se pare ca nu ati vazut in tatal copilului decat un donator de material genetic ca doar acel om nu si-o fi dobandit educatia dupa venirea copilului pe lume. Insasi parintele cu o asemenea gandire creeaza traume psihice cu repercursiuni grave asupra propriului copil. Ce o sa se aleaga de acel copil in relationarea sa cu societatea, cand dv il invatati de mic sa faca discriminari - nu vorbesc/privesc/accept pe x ca nu se ridica la ''standardul meu de educatie''?
Denigrarea nu tine de educatie, ci de caracter.

in Romania, practica a aratat ca parintele custodian e obligat sa dea intretinere copilului- foarte corect


Luati in calcul si cazurile, destul de multe la numar, in care parintele custodian nu lucreaza si se intretine din suma pe care copilul o primeste ca pensie de intretinere.

este obligat sa fie la adresa de domiciliu cand parintele necustodian doreste a-si vizita copilul- corect din nou


Aici gresiti - parintele custodian nu este obligat sa fie el prezent la adresa de domiciliu, ci este obligat sa asigure prezenta copilului. Sunt doua lucruri total distincte.

Stim cu totii ca plangerile penale fata de acei parinti care nu isi achita obligatiile de intretinere fata de copii nu au nici un rezultat concret...


Iarasi gresiti. Sunt destule cazurile in care parintele care nu si-a achitat aceasta obligatie face inchisoare.

Bunaoara, se dau parintelui rezident in strainatate 2 weekenduri pe luna si el daca vrea, vine, daca nu-e dreptul sau.


Nimeni nu poate fi obligat sa isi exercite un drept. In schimb o persoana este obligata sa respecte drepturile celorlalte persoane, iar atunci cand nu o face benevol, o face legea.

Insasi solicitarea unui asemenea parinte este iresponsabila si imorala , respectivul stie ca nu va vizita minorul, dar impiedica familia cu care locuieste minorul sa-si faca alt program in intervalul respectiv.


Pana la urma, totul se rezuma la dv, ce vreti dv, programul dv, peste tot numai dv., dv, dv. In asemenea cazuri, cel mai bine pentru o femeie care vrea un copil ar fi sa apeleze la insamantarea artificiala cu donator anonim. Acolo isi poate alege donatorul in functie de ''standardele de educatie'', culoarea ochilor, pigmentul pielii, inaltime si mullte alte asemena amanunte si nu si-ar mai consuma inutil energia si nervii cu imensele drepturi ale tatalui.
Subscriu la afirmatiile utilizatorului Martonze!

Legea, teoria e una, practica ne omoara. Cate cazuri disperate nu au solutionare doar fiindca legea "dispune"? Dreptatea e de partea unora, dar mai putin legea...
La cate cazuri mai trebuie sa asistam, cum a fost cel tragic, in care tatal, exercitandu-si dreptul de vizitare, si-a inecat copiii, iar autoritatile statului dau din umeri?
Legislatia tarilor civilizate porneste de la premisa colaborarii intre parinti cu toate drepturile care decurg de aici. Dar tot in aceste state exista o armata de functionari publici, care la cele mai mici suspiciuni de violenta fizica, verbala, alcoolism iau masuri de cercetare...
m_ella
Ati raspuns unor useri diferiti, care intamplator gandesc la fel.
"Purtarea abuziva": m-am referit la problema unui user de pe acest site, care sufera de cativa ani din cauza unui asemenea parinte si cu care empatizez.

Standarde de educatie: aici faceti acuzatii cel putin neelegante; daca cititi despre personalitatea abuzatorului , veti constata ca acestia pot fi niste oameni placuti:

Abuzatorii nu sunt uşor de recunoscut.
Ei îşi disimulează cu succes adevărata personalitate şi complexul de inferioritate pe care-l resimt în relaţiile cu ceilalţi.
Sunt invidioşi şi nesiguri pe ei dar pot părea pentru cei din afara casei nişte persoane amabile şi drăguţe.
Odată ce au trăit sentimentul plăcut al dominării partenerului de viaţă, nu vor înceta să obţină această plăcută senzaţie de putere dacă victima păstrează tăcerea şi nu ia atitudine.


Abuzator poate fi si un savant, si un cersetor, nu m-am referit la studii, ci la principiile de viata in care intelege fiecare sa-si educe odrasla;
Unii traiesc o viata alaturi de un om, fara sa-l cunoasca!!!!

Aliniatul urmator: nu e cazul.
Vorbim despre cei care nu-si onoreaza obligatiile parintesti care sunt clar stabilite prin lege. Parintii au obligatii egale fata de copilul comun, aici mi se pare mie ca interpretati eronat legea.

Parrintele custodian este obligat a fi la domiciliu:
Vorbim de minori , de la 0-18 ani. Un parinte responsabil, care-si creste singur copilul nu-l poate lasa singur in casa pana pe la 10 ani.
In plus, acel copil trebuie pregatit pentru vizita, copilul asteapta si respectivul nu vine, odata, de doua ori, de trei ori...
Chiar credeti ca un asemenea procedeu serveste interesului major al copilului? Mai ales daca nu l-ai lasat cu colegii/prietenii la meci, la film, in excursie.... In definitiv, acest drept
al parintelui vizitator devine obligatie pentru minor si parintele custodian.
Iar libertatea in a-si exercita dreptul al parintelui iresponsabil ingradeste libertatea parintelui custodian si al copilului, ceea ce contravine principiului fundamental al Drepturilor omului.

Referitor la inchisoarea facuta de cei care nu se achita de obligatiile parintesti-hai sa fim seriosi.
Poate merg la inchisoare looserii care se autodenunta cand vine iarna, sa stea la cald si cu 3 mese asigurate pana-n primavara;)

Referitor la respectarea drepturilor celorlalti, sunt de acord cu Dvs., dar, repet, dreptul unuia nu poate ingradi dreptul celuilalt.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
Martonze, utilizator

acest drept al parintelui vizitator devine obligatie pentru minor si parintele custodian.


Minorul are dreptul de a mentine relatii cu ambii parinti in egala masura. Si tocmai pentru ca parintele custodian ii incalca minorului acest drept se pricopseste cu o obligatie.
Ar fi mai bine sa nu mai transpuneti obligatiile dv in sarcina copilului, va transformati si dv intr-un abuzator si este o povara prea grea pentru micut.

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi a parintelui care nu isi indeplineste obligatiile fata de propriul copil meme1234 meme1234 stie toata lumea cum mama si tatal au diferite obligatii fata de propriul copil. de asemenea, la despartirea parintilor, instanta stabileste anumite obligatii ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna custodie totala? kriss_kriss06 kriss_kriss06 buna ziua,as vrea sa stiu ce obligatiuni ii revin tatalui copilului prin acest divort cu custodie totala si cat poate face parte din viata copilului? (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)