avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... La pensia de invaliditate se calculeaza si anii de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

La pensia de invaliditate se calculeaza si anii de facultate?

Sunt in pensie de invaliditate gradul III. Am citit pe un forum ca si la pensia de invaliditate se calculeaza la vechime anii de facultate . Este adevarat? ce acte ar trebui sa duc ca sa mi se recalculeze pensia?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:12, 13 Ianuarie 2013
La nici un grad de invaliditate nu se ia in considerare anii de scolarizare superioara.cititi detalii:
[ link extern ]
Pensia de invaliditate se calculeaza ca si cea de limita de varsta.
Deci in calculul ei,intra si stagiul asimilat(cursuri universitare de zi).

Se depune:

— diploma de studii și foaia matricolă, în copii, sau adeverința de certificare a perioadelor de studii învățământ superior
nr. .................. din ..................;

Problema care se pune,este:

Daca ati beneficiat de stagiu potential,puteti pierde la pensie.

Puteti castiga,numai daca,nu ati beneficiat de stagiu potential.
Da, la stabilirea pensiei de invaliditate se valorifică şi perioada în care aţi urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, pe durata normală a acestora, cu condiţia absolvirii lor cu diplomă. Acest stagiu, prevăzut la art. 49, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 263/2010, nu este avut în vedere la acordarea pensiei anticipate şi pensiei anticipate parţiale. În privinţa pensiei de invaliditate, în Legea nr. 263/2010 nu există o asemenea prevedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori lamuriri cu privire la adaugarea anilor de facultate la pensia pentru limita de varsta Popescu Lucia Popescu Lucia am urmat cursurile facultatii de matematica 1970-1074 curs de zi.In continuare am urmat anul V specializare informatica in curs de zi (1974-1975)dupa care am ... (vezi toată discuția)
Am terminat o facultate dupa ce am iesit la pensie... iconita iconita Am terminat facultatea dupa ce am iesit la pensie la limita de virsta. Cei 4 ani de facultate facuti la zi si avind licenta luata, se adauga la vechime? ... (vezi toată discuția)
Cum introduc in cartea de munca studiile superioare make45 make45 Am lucrat la BCR pana in martie 2013 cand am fost disponibilizat si am luat salarii compensatorii. In perioada 2005 – 2010 am fact studii superioare de ... (vezi toată discuția)