avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de inmormantare acordat fratelui decedatului
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de inmormantare acordat fratelui decedatului

Buna ziua!
Va multumesc de la bun inceput pentru orice sfat sau recomandare pe care mi-o puteti oferi!

Povestea este urmatoarea:
In luna iulie 2012 fratele meu a suferit 2 operatii si o boala grava in urma careia a si decedat in luna decembrie.

Avea 53 de ani din care 29 de ani lucrati. De circa 1 an si 6 luni el nu mai avea statut de angajat sau somer (dar am achitat noi asigurarile de sanatate la zi pentru a putea fi spitalizat).
In luna septembrie i-a fost intocmit dosar in vederea pensionarii pe caz de boala de catre Comisia de Expertiza Toplita, fiind trimis spre aprobare la Miercurea Ciuc si Bucuresti.
Din pacate, in decursul acestui proces, fratele meu a decedat la 01 decembrie. Coincidenta a fost primirea raspunsului de aprobare a dosarului de pensionare, cu o saptamana ulterior acestui eveniment, la 08 decembrie.

Intrebarea:
Daca fratele meu nu a mai apucat sa primeasca pensia (cu toate ca dosarul a fost aprobat la Bucuresti), eu, in calitate de frate care l-am ingrijit si am suportat toate cheltuielile de inmormantare, beneficiez de acest ajutor banesc de inmormantare care se acorda conform legii? (mentionez ca el nu avea urmasi).
In caz ca sunt indreptatit sa primesc acest ajutor, care sunt formalitatile pe care trebuie sa le urmez si cui imi recomandati sa ma adresez?

Va multumesc si va doresc spor in toate!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:25, 12 Ianuarie 2013
1. Daca in decizia de pensionare scrie ca data aprobarii pensiei de invaliditate este anterioara datei decesului atunci la data decesului era asigurat la pensie si deci puteti beneficia de ajutorul de deces de 2117 lei de la Casa de Pensii de care apartinea cu domiciliul.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
...

3. - Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 113
Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
...

- Cererea de la litera a) o luati de la Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces Mihaela.Geanina Mihaela.Geanina Va rog spuneti mi daca a decedat fratele si mama traieste,fiind pensioanara am putea beneficia de un ajutor de deces.Mentionez ca fratele a fost in somaj pana ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare hadasssa hadasssa Buna ziua. Tatal meu a fost pensionar de stat iar in luna februarie a decedat. Mama in prezent beneficiaza de pensie de urmas. In caz ca mama decedeaza, poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare ankai ankai Buna ziua. Tatal meu a decedat in anul 2015, insa in momentul decesului nu era pensionar si nici nu era angajat. S-a aflat in intretinerea mea iar ... (vezi toată discuția)