avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru crestere copil

as vrea sa stiu dak beneficiez de indemnizatie pentru crestere copil. Nu am lucrat decat ca asistent personal prin conventie un an, mentionez ca sunt la master inscrisa, la zi.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:13, 12 Ianuarie 2013
Inainte de concediu de crestere si ingrijire copil aveti concediu de maternitate, cu 42 zile lauzie ?

Pentru CCC trebuie sa realizati timp de 12 luni, venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, anterior datei nasterii copilului

OUG 148/2005-privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
Art 1 alin 2- cele 12 luni pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
n) urmează cursuri cu frecvenţă de masterat în ţară sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, şi cel puţin unul dintre părinţii copilului are cetăţenie română. Nu beneficiază de indemnizaţie de creştere a copilului cursanţii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.
___________
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

Punere în aplicare prin Normă metodologică de aplicare a prevederilor OUG 148/2005
Art. 191. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, obţinute în condiţiile art. 5, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului stabilită potrivit alin. (1), se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterior datei naşterii copilului şi împărţită la 12.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celei în care s-a născut copilul.
(5) În situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) în care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 lei. Dacă persoana realizează venituri o perioadă de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentată de suma totală a veniturilor realizate în aceste luni, împărţită la 12.
(6) În cazul veniturilor din activităţi independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în calcul veniturile înscrise în actele doveditoare prevăzute la art. 6 alin. (5) lit. b).


Din pacate, incepand cu data de 01.01.2013 nu mai este aplicabila OUG nr.148/2005 ...

Pentru persoanele ai carir copii s-au nascut incepand cu data de 01.01.2011 unt aplicabile prevederile OUG nr.111/2010.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii , venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.


Art.2 din OUG nr.111/2010 :
...
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
....
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv in cadrul programului "A doua sansa", sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a studiilor din motive medicale;
.....
Va multumesc dak nasterea este in martie atunci care din legi se aplica
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
pisycutz, utilizator
Sunt aplicabile prevederile OUG nr.111/2010.
1. Daca nasterea are loc in martie 2013 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt aprile 2012 - martie 2013.

2. Spuneti pe fiecare luna in parte ce statut ati avut sau veti avea in aceste 12 luni pentru a va spune daca puteti sau nu beneficia de indemnizatie pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Lyzzuka Lyzzuka Buna seara, Am si eu 2 intrebari legate de indemnizatia de crestere a copilului: 1) Cand este mentionat cuantumul de 85% din veniturile nete..sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ady1984 ady1984 As vrea mai multe detali despre indemnizatia pt cresterea copilului (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie crestere copil? saramari saramari Am contract de munca din data de 3 aprilie determinat pe 3 luni dupa care am semnat pe cel nedeterminat .sunt insarcinata si nasc in luna martie , contractul ... (vezi toată discuția)