avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara,
Am si eu 2 intrebari legate de indemnizatia de crestere a copilului:
1) Cand este mentionat cuantumul de 85% din veniturile nete..sunt considerate doar veniturile impozabile,nu? Eu beneficiez de bursa doctorala si nu stiu daca se ia in considerare sau nu.
2) Daca unul din parinti are doar 8 luni lucrate inainte de nasterea copilului, nu poate face cerere de concediu cand se fac cele 12 luni, pana cand implineste copilul 2 ani? Eu din lege inteleg ca nu ar fi posibil..dar nu scrie nicaieri explicit.

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:51, 6 Martie 2016
1. Ordinul 1474/2011
situatie:
Situaţia persoanei care în cele douăsprezece luni de eligibilitate a avut calitatea de doctorand şi pe această perioadă a beneficiat doar de bursa doctorală. Ce venituri sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi cum se calculează aceasta?

solutie : Având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata activităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi obligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul.

2. OUG 111/2010
art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
.....

Astfel, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, în ultimul an anterior datei naşterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de lamuriri !
M-am interesat la serviciul social si veniturile mele din burse de cercetare nu se iau in considerare pentru ca nu au fost impozitate si nu sunt asimilate ca venituri salariale. :)
1. - Atunci beneficiati de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) daca ati avut calitatea de studenta la zi sau de doctorand in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In acest caz indemnizatia pentru CCC va fi de 600 lei lunar.
- Pe perioada cat beneficiati de indemnizatia pentru CCC puteti urma cursurile doctorale.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;

n) au calitatea de doctorand, în condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 6
...
(6) Actele doveditoare privind atestarea situaţiilor prevãzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţã şi, dupã caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autoritãţile competente, sunt urmãtoarele:
...
f) adeverinţa eliberatã de instituţia de învãţãmânt, care sã ateste frecventarea cursurilor fãrã întrerupere, pânã la data solicitãrii acesteia, pentru situaţiile prevãzute la lit. m) - s);
...

Art. 21.
(1) La stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptãţitã, obţinute în condiţiile art. 3 din ordonanţa de urgenţã, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.
...

(2) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (1).
...

(4) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta, fara venituri aferente acestora, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 1,2 ISR. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.

(5) Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit prevederilor alin. (2) rezulta un cuantum mai mic de 1,2 ISR, se acorda 1,2 ISR.

3. 1 ISR, in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La indemnizatia pentru ccc se ia in calcul si bursa de doctorat? nic_tan nic_tan buna ziua! Din toamna intru in concediu pentru cresterea copilului si as dori sa stiu daca pentru la calculul indemnizatiei se tine cont si de bursa de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Irina_gabriela Irina_gabriela Buna ziua. As vrea sa stiu daca primesc indemnizatia pentru cresterea copilului in conditiile in care sunt angajata printr-un program finantat prin fonduri ... (vezi toată discuția)
Bursa de doctorat in timpul concediului de crestere a copilului bw_vision bw_vision Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Sunt angajata cu CIM si inscrisa la doctorat cu frecventa, beneficiand de bursa doctorala. In luna ... (vezi toată discuția)