avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bursa de doctorat in timpul concediului de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bursa de doctorat in timpul concediului de crestere a copilului

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
Sunt angajata cu CIM si inscrisa la doctorat cu frecventa, beneficiand de bursa doctorala.
In luna martie urmeaza sa nasc.
Voi intra in CIC pentru doi ani.
Stiu ca CIM se suspenda, intrebarea este daca trebuie sa intrerup doctoratul, sau il pot continua, beneficiand si de indemnizatie si de bursa. (nu exista optiunea de a renunta la bursa).
Inca o intrebare: aceasta bursa va fi luata in calcul pentru indemnizatia CIC, sau numai salariul?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
bw_vision, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioana31051991 , utilizator 06:49, 13 August 2018
1. Ordinul nr.1474/2011:
Situatie

5. Situaţia persoanei care în cele douăsprezece luni de eligibilitate a avut calitatea de doctorand şi pe această perioadă a beneficiat doar de bursa doctorală. Ce venituri sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi cum se calculează aceasta?

Solutie
Aîn vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata activităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi obligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul - in prezent, procentul este de 85%.


2. Potrivit art.16 alin.3 lit.c din OUG 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.

ISR =indicatorul social de referinta care are o valoare de 500 lei , in prezent.

Asadar, pe durata CCC se pot realiza venituri supuse impozitului pe venit de maxim 3000 lei intr-un an calendaristic.

Aceste venituri se pot obtine cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie. Altfel spus, se pot obtine din desfasurarea altor activitatii decat cea la care a fost suspendata.


Va multumesc!
Voi suspenda CIM, insa pentru bursa nu mi se retine nici un impozit. In acest caz unde ma incadrez?
Puteti intreba la ANPIS, email : anps@prestatiisociale.ro
In 2018 caut raspuns la aceeasi intrebare...
Am cerut informatii la ajpis iasi si mi s-a raspuns in felul urmator:
"Mentionam ca pana la data la care nasteti si depuneti dosarul de indemnizatie pot aparea modificari legislative.

Conform prevederilor legale in vigoare, bursa doctorala nu se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei si nici nu afecteaza dreptul stability, astfel nu aveti de ce intrerupe studiile doctorale. [...] OUG 111/2010 privind acordarea indemnizatiei cu modificarile si completarile ulterioare specifica ca bursa doctorala nu este venit impozabil conform Codului Fiscal"

Am gasit raspunsul dvs, dl Cornel Vasile, si am recitit ce ati mentionat si intr-adevar, in aceasta lege, specifica ca se ia in calcul si aceasta bursa, dar nicaieri (nici in celelalte legi mentionate), nu este4 specificat ca bursa doctorala reprezinta un venit impozabil.

Credeti ca daca trimit mail la anps@prestatiisociale.ro (acum secretariat@mmanpis.ro) voi primi alt raspuns?
Probabil ca da.

Vedeti si aceste discutii
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pentru mame doctorande eu_nyko eu_nyko Buna ziua! Sunt inscrisa la doctorat pe proiect posdru. As dori sa stiu, daca am nascut de curand, si nu vreau sa intrerup cursurile (pentru ca urmeaza sa le ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil si alte venituri Irina_gabriela Irina_gabriela Buna ziua, Sunt in concediu crestere copil si am obținut o bursa de studiu (studii postdoctorale). Finanțarea este din fonduri europene, nefiind ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru angajat dar si doctorand la universitate de stat ramonacara ramonacara Buna ziua, sunt cercetator angajat intr-un institut de cercetare din 2008 iar din 2013 am inceput doctoratul la o universitate de stat, la zi , fiind bursier. ... (vezi toată discuția)