1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Situaţia persoanei care în cele douăsprezece luni de eligibilitate a avut calitatea de doctorand şi pe această perioadă a beneficiat doar de bursa doctorală. Ce venituri sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi cum se calculează aceasta?
Solutie:
Având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata activităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi obligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul.
2. Pentru un raspuns oficial va recomand sa va adresati ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc pentru raspuns, numai ca eu am atat calitate de angajat cat si cea de doctorand. Am gasit aici intrebarea unei mame aflate intr-o situatie similara , doar ca doamna avea o bursa doctorala POSDRU , in timp ce eu am o bursa doctorala data de o universitate de stat si deja am avut indemnizatia calculata tinandu-se seama de aceasta bursa pe langa salariu si nu stiu ce sa fac in aceasta situatie particulara, cand s-a considerat legal sa primesc indemnizatia in acest mod si acum mi se cer din nou adeverinte
1. - Parerea mea este ca s-a procedat corect cand s-a calculat indemnizatia pentru CCC.
- Nu stiu de ce vi se cere acum alta adeverinta.
2. - De aceea v-am si recomandat sa interveniti si la ANPIS, pe: anps@prestatiisociale.ro
- Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) este cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
Ei sunt exact cei care au tinut cont de bursa la calculul indemnizatiei si tot ei (chiar aceeasi persoana) mi-au cerut dupa atata vreme adeverinta de venit . Voi merge la ei saptamana viitoare si voiam sa stiu ce optiuni am .
Buna seara,
Revin cu noutati la situatia in care ma aflu , pentru eventualitatea ca altcineva va intampina aceeasi problema.
Am fost din nou contactata de cei de la ANPIS si mi s-au cerut aceleasi forme, le-am explicat inca o data punctul meu de vedere. Peste cateva saptamani am primit prin posta o instiintare ca trebuie sa platesc suma aferenta luarii in calcul a bursei doctorale, incasata necuvenit (ca si cand eu le-as fi dat niste date false si nu ei au fost cei care au gresit) , altfel.... Mi s-a spus ca pot depune o contestatie la ei in termen de 30 de zile si apoi ii pot actiona in justitie. Dat fiind ca am avut cateva contacte cu ei si nici unul din argumentele mele parea sa ajunga la urechile lor, stiam ca nu are sens sa fac contestatie fiindca tot la tribunal as ajunge si nu prea e genul meu, mai ales ca suma respectiva este de aproape 1000 euro si probabil atat ar fi fost cheltuielile de judecata. Prin urmare am renuntat, insa sunt frustrata sa aflu ca in tot acest timp eu as fi putut sa imi fac doctoratul in continuare.
Prin urmare, daca sunteti studente la doctorat cu bursa si aveti si job, bursa doctorala - si nici un alt fel de bursa - nu va fi luata in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului. In schimb , va puteti continua studiile !
Va multumesc