avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONSTRUCTII PE TEREN SUPUS PARTAJULUI JUDICIAR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONSTRUCTII PE TEREN SUPUS PARTAJULUI JUDICIAR

Pe terenul supus partajului judiciar sunt construite ilegal (fara autorizatie de cosnstructie si fara acordul coproprietarilor) . In acest caz noi ca si coproprietari putem cere demolarea acestora in baza legii 50/1991 - republicata ?
Cel mai recent răspuns: lancranjan , utilizator 20:56, 12 Ianuarie 2013
Problema ridicată de D-voastră are două aspecte:

1. Din punctul de vedere al legalității edificării acelor construcții, puteți face sesizare la Inspecția în construcții sau la primăria (serv. urbanism) care ar fi trebuit să emită autorizația de construire. În urma verificărilor făcute de aceste organe se va aprecia oportunitatea demolări sau doar intrarea în legalitate prin eliberarea autorizației de construire.

2. Din punctul de vedere al calității de coproprietar, D-voastră sunteți proprietar în cota parte și asupra acelor construcții, iar dacă prin edificarea acestora vi s-a creat un prejudiciu aveți dreptul să cereți despăgubiri de la cei care le-au edificat, sau puteți cere demolarea lor pe cheltuiala celor care le-au construit.

Oricum, problema se va rejolva prin soluționarea acțiunii de partaj.


1. Am facut sesizare - s-a cerut intrarea in lehalitate dar numai atit - primaria nu a luat masuri in continuare , tinind cont de faptul ca nu se poate intra in legalitate fara cordul meu ca si coproprietar. In cadrul procesului de partaj ce se intimpla cu acea constructie ridicata pe terenul care mi se cuvine ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
andreigrigoriu, moderator
Problema este că până la finalizarea partajului nu se știe care este „terenul care vi se cuvine”.
Coproprietarii au o cotă din dreptul de proprietate asupra terenului, nu sunt proprietari aupra unei cote din teren. Este foarte importantă distincția aceasta. Deci fiecare e proprietar asupra întregului teren dar numai într-o anumită cotă, ceea ce dă dreptul fiecăruia la folosința întregului teren (fără să încalce dreptul celorlalți).

Astfel, doar prin partaj se va individualiza cota din teren ce revine fiecăruia și se va ști dacă există construții pe partea ce vi se cuvine D-voastră.

De regulă instanța ține cont de toate aceste aspecte la formarea și atribuirea loturilor. Astfel de regulă se vor atribui loturile formate celor care au construit pe acele loturi, urmând ca aceștia să-i despăgubească pe ceilalți coproprietari.

În general se merge pe menținerea construcțiilor odată edificate și nu pe demolarea lor.

Totuși, există și posibilitatea ca D-voastră să vă fie atribuită prin partaj o parte din acel teren pe care este o construcție făcută fără acordul D-voastră, iar în acest caz puteți cere demolarea pe cheltuiala celui care a edificată și eventuale despăgubiri pentru prejudiciul adus prin acea construire.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
Patrick_, utilizator


Sa inteleg ca oricine poate contrui uriunde si odata edificata constructia , proprietarul terenului poate fi despagubit ...In cazul meu , coproprietarii au construit halandala in curte si pe unde i-a taiat capul iar acum ei ma pot despagubi cu un teren unde or vrea ei si cu asta basta ? Interesant ! Miine ma duc in curte la CASA POPORULUI si-mi fac o casa acolo , dupa care ii despagubesc cu un teren ....vad eu in ce groapa pe undeva . Cam asta incearca coproprietarii cu mine . Este corect ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
andreigrigoriu, moderator
Nu ați înțeles...

Ceea ce se construiește pe terenul altcuiva devine proprietatea celui care deține terenul. Deci dacă D-voastră veți constri pe terenul altuia, acea construcție va deveni proprietatea celui a căruia este terenul, putând să cereți de la acesta o despăgubire în bani.

În cazul D-voastră însă constructorii nu au construit pe terenul altcuiva ci pe terenul lor, care este și al D-voastră.

Trebuia să dați dovadă de minimă diligență și să vă sesizați înainte de a termina acele construcții. Construcția putea fi sistată printr-o ordonanță președințială. Dar se pare că ați așteptat până construcțiile au fost terminate.

Deci, singura soluție este să încercați să obțineți partea din teren de care sunteți interesat pe calea partajului. În fond de ce nu ați cerut partajul înainte ca ceilalți să înceapă construcțiile repective?

Dacă vă va fi atribuită bucata de teren cu anumite construcții veți putea atunci să le demolați.
Deocamdată construcțiile sunt ale tuturor proprietarilor terenului, în comun, inclusiv a D-voastră.

Alte discuții în legătură

Casa construita pe un teren strain -- neproprietate personala hopeless1 hopeless1 as avea si eu o intrebare pentru cineva: __este vorba de o casa nationalizata si un pamant-curte __proprietar fiind al casei nationalizate prin anul 1990 ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ada4dey ada4dey Buna seara, Am si eu o nelamurire: Avem o mostenire la tara care consta in casa cu teren totalizand 2000 m si teren agricol 6000 m.Parintii au decedat.Am ... (vezi toată discuția)
Intabulare Sorin_Sorin_ Sorin_Sorin_ Bună ziua ! Patru frați moștenesc din 1961 o casă și un teren. Pe terenul respectiv ,doi dintre ei și-au construit câte o casă. Ceilalți doi au ... (vezi toată discuția)