avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Asociatie locatari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Asociatie locatari

Buna ziua,
As dori raspuns la urmatoarea intrebare:
-Asociatia de locatari prin decizia Comitetului Executiv poate stabili penalitati de la asocatie in cuantum de 0,01% pe zi pentru intretinerile neachitate in termen de 30 zile de la data scadenta?Mentionez ca penalitatile de la furnizori se aplica la sumele restante separat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:08, 12 Ianuarie 2013
Multumesc f. mult.:)
cornelianedelcu a scris:

-Asociatia de locatari prin decizia Comitetului Executiv poate stabili penalitati de la asocatie in cuantum de 0,01% pe zi pentru intretinerile neachitate in termen de 30 zile de la data scadenta?Mentionez ca penalitatile de la furnizori se aplica la sumele restante separat.

Asociatia poate stabili un sitem propriu de penalizari aplicand un procent de maxim 0,2%/zi iar procentul de 0,01%/zi se incadreaza in prevederile legii fiind chiar foarte mic, adica de 20 de ori mai mic decat maximul prevazut de lege. Noi am avut o prioada 0,1% apoi 0,15% si-acum avem 0,2%, adica maxim cat prevede legea. Furnizorii pe care-i stiu practica penalizari de 0,1% sau 0,15% pe zi, asa ca daca o asociatie ar aplica doar 0,01%/zi, cu siguranta nu ar avea cum sa-si achite penalizarile catre furnizori.

Partea a doua (sublinierea din citat imi apartine) ne face sa fim un pic atenti pentru ca incurca lucrurile. Legea spune ca asociatia isi stabileste un sistem propriu de penalizari. Numai in situatia cand asociatia nu si-a stabilit un sistem propriu de penalizari, poate sa repartizeze penalizarile facturate de furnizori acelor proprietari care au restante proportional cu valoarea restantelor.
Asadar ori se aplica sistemul propriu cu penalizari in procente sub 0,2%/zi, ori nu se aplica penalizari, nu se calculeaza, nu se apeleaza la nici un fel de procente si se impart de fiecare data penalizarile facturate de furnizori celor care au restante, proportional cu valoarea restantelor.
Nu merg ambele sisteme in acelasi timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere mihaela.m mihaela.m Buna ziua, Am si eu o intrebare. Pana in luna iulie 2010 o asociatie de proprietari nu a calculat penalitati la intretinere. In aceasta luna calculeaza ... (vezi toată discuția)