avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Diferenta intre suprafata utila din contract si cea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Diferenta intre suprafata utila din contract si cea reala existenta

Buna ziua

In urma cu cateva luni am cumparat o casa noua avnd mentionat in contractul de vanzare-cumparare (cat si in toate actele cadastrale si in proiectul de constructie) mentionat ca suprafata utila vanduta este de 81.99 mp fiind compusa din 2 camere, living, hol, baie si bucatarie.
Recent cand am inceput sa masuram camerele pentru amenajare am constata ca exista o diferenta foarte mare intre suprafata utila vanduta in contract si cea reala existenta in casa: diferente este intre 10-15 mp.
As dori daca se poate sa ma ajutati cu un sfat legat de cum pot trage la raspundere vanzatorul tinand cont ca mi s-a vandut o suprafata de 81.99mp (atat in contracte cat si in anunturile imobiliare) si aceasta nu exista in realitate.
Cum trebuie sa procedez?
Mentionez de asemenea ca este foarte posibil si suprafata terenului vandut sa fie diferita fata de contract (urmeaza sa masuram).

Multumesc mult
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
dia27, utilizator
Cel mai recent răspuns: simplemind74 , utilizator 13:42, 12 Noiembrie 2024
Stimat forumist,

Ca să fiu sincer, din punctul meu de vedere ne lovim de o exprimare deficitară a leguitorului în redactarea Art. 1743 - ,,și-ul,, - trebuind să fie ,,sau,,.

Totuși, consider că aveți șanse mari de reușită, în acest sens interpretând per a contrario Art. 1741 Cod civil, care expune ceea ce nu poate face obiectul unor astfel de acțiuni: vânzarea imobilelor fără indicarea suprafeței. Or, nu acesta este cazul dvs.

În concluzie, dată fiind neindicarea prețului pe unitatea de măsură, ci doar a suprafeței, eu, pentru siguranță, aș formula o acțiune cu două capete de cerere:

1. principal, prețul pentru diferență, baându-mă pe Art. 1741 și următoarele din Codul Civil;
2. subsidiar, cerând nulitatea contractului, pe arătarea unei erori esențiale în ceea ce privește obiectul/calitatea prestației.â

Cu stimă.
Buna ziua,

Am citit cu interes raspunsurile dvs. si am inteles ideile. Ma confrunt cu o situatie similara privind achitionarea unui apartament. Diferenta de suparafete este mica, de aproximativ 1.41 mp reprezentand 2.2% din total. Aveti cunostinta daca este vreun procent minim pana la care nu raspund legal pentru diferente?

andreigrigoriu a scris:

Stimat forumist,

Ca să fiu sincer, din punctul meu de vedere ne lovim de o exprimare deficitară a leguitorului în redactarea Art. 1743 - ,,și-ul,, - trebuind să fie ,,sau,,.

Totuși, consider că aveți șanse mari de reușită, în acest sens interpretând per a contrario Art. 1741 Cod civil, care expune ceea ce nu poate face obiectul unor astfel de acțiuni: vânzarea imobilelor fără indicarea suprafeței. Or, nu acesta este cazul dvs.

În concluzie, dată fiind neindicarea prețului pe unitatea de măsură, ci doar a suprafeței, eu, pentru siguranță, aș formula o acțiune cu două capete de cerere:

1. principal, prețul pentru diferență, baându-mă pe Art. 1741 și următoarele din Codul Civil;
2. subsidiar, cerând nulitatea contractului, pe arătarea unei erori esențiale în ceea ce privește obiectul/calitatea prestației.â

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineata si la multi ani 2022. numele meu este andrei gabriel ... Andrei I. Gabriel I.I. Andrei I. Gabriel I.I. Buna dimineata si la multi ani 2022. Numele meu este Andrei Gabriel iar la inceputul anului 2021 am achitat in vederea achizitionarii unei garsoniere suma de ... (vezi toată discuția)
Suprafața utilă a unui apartament DeliaHiripan DeliaHiripan Bună ziua! Am cumpărat recent un apartament despre care știam că are suprafața utilă de 91 de metri pătrăți, lucru menționat în extrasul CF, dar și ... (vezi toată discuția)
Restituire avans antecontract anelia88 anelia88 Buna seara! Am platit un avans pentru un apartament . Cand a venit evaluatorul s-a constatat ca nu corespunde releveul cu situatia din teren. Am contactat un ... (vezi toată discuția)