avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... restituire avans antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

restituire avans antecontract

Buna seara!
Am platit un avans pentru un apartament . Cand a venit evaluatorul s-a constatat ca nu corespunde releveul cu situatia din teren. Am contactat un inginer topograf si cand a facut masuratorile s-a constatat ca apartamentul are cu 3 mp mai putin si este un perete ce nu apare in releveu(a fost construit fara drept de autorizatie). Vreau sa stiu daca am dreptul sa mi se restituie avansul pe care l-am platit sau ar trebuie sa scada pretul apartamentului? In antecontract vanzatorul garanteaza conform art 1695 si 1707 din codul civil si contra viciilor ascunse ( se poate considera viciu ascuns faptul ca suprafata apartamentului este mai mica si ca nu a avut actele actualizate? ) Multumesc frumos !
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2019
anelia88, utilizator
Buna seara,
Puteti sa solicitati, prin instanta, rezilierea antecontractului cu aplicarea prevederilor art 1544 C.Civ.
Se poate cere aplicarea acestui articol chiar daca nu este specificat in antecontract?
Suprafata reala fiind mai mica decat cea mentionata in antecontractul de vanzare cumparare, puteti solicita promitentului vanzator fie reducerea corespunzatoare a pretului, fie rezolutiunea antecontractului si restituire avansului platit, la care se adauga cheltuielile ocazionate de incheierea antecontratului.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc frumos pentru raspuns! Pe baza caror articole din lege pot sa fac aceste cereri?
Stimata doamna,

Va puteti adresa instantei de judecata, in sensul rezolutiunii antecontractului de vanzare-cumparare.

LEcturati atent clauza referitoare la rezolutiune, instanta de judecata pronunta si constata aceasta sanctiune.

Totodata, verificati daca promitentul-cumparator este solvabil, asa incat sa puteti pune in executare hotararea civila .

Succes!


Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare, renuntare capacitate capacitate Buna ziua, Am incheiat o Promisiune de vanzare in septembrie 2013, data incheieri contranctului de vanzare- cumparare a imobilului este decembrie 2014.Care ... (vezi toată discuția)
Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)