Buna seara! Lucrez de 10 luni la o firma care intre timp a intrat in faliment, asadar am fost anuntata ca voi primi un preaviz de incetare a contractului de munca. Acesta contine data la care incepe si inceteaza acest preaviz cat si mentiunea ca voi beneficia de protectia oferita de reglementarile Legii nr. 76/2002 privind protectia sociala a somerilor... As vrea sa stiu ce inseamna mai exact aceasta mentiune avand in vedere ca am lucrat cu contract de munca doar 10 luni si daca mai beneficiez si de alte drepturi salariale. Multumesc!
Deoarece nu aveti stagiul de cotizare necesar beneficierii de indemnizatie de somaj, nu puteti intra in categoria prevazuta de legea 76/2002. (asta daca nu ati mai lucrat inainte si in alta parte).
Probabil ca inspectorul de resurse sau contabilul, cel care s-a ocupat de emiterea acestor preavize, a avut un format tipizat si l-a emis catre toti angajatii, fara sa tina cont daca acestia se incadreaza in aceste prevederi.
In legatura cu alte drepturi salariale, fiind concediere colectiva, depinde de contractul colectiv de munca.
Pentru a beneficia de somaj una dintre conditii este sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.
Legea nr.76/2002 reglementează măsurile pentru realizarea strategiilor şi politicilor elaborate în vederea protecţiei persoanelor pentru riscul de şomaj, asigurării unui nivel ridicat al ocupării şi adaptării forţei de muncă la cerinţele pieţei muncii.