avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pastrarea apartamentului dupa divort amiabil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pastrarea apartamentului dupa divort amiabil

Buna ziua
Am si eu o problema si v-as ruga, daca puteti, sa ma ajutati. Cu un an in urma am divortat dupa 28 ani de casnicie, fostul sot parasind domiciliul conjugal. Divortul s-a efectuat pe cale amiabila la Starea civila. In acest rastimp nu am efectuat partajul din motive financiare. Mentionez ca detinem impreuna un apartament care este declarat ca sediul firmei pe care o are. In prezent fostul sot vrea sa faca un imprumut in banca sau la camatari (banuiesc ca pe apartamentul respectiv). Intrebarile mele sunt:
- In ce fel ma poate afecta acest imprumut al fostului sot, neavand partajul facut, eu locuind impreuna cu baiatul in acest apartament care este si sediul firmei
- Ce putem face eu si fiul meu pentru a pastra apartamentul.

Multumesc,
Doina Iordachi
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 12:18, 13 Ianuarie 2013
Sotul poate sa faca cate imprumuturi poate, va fi datoria lui proprie, iar fara acordul dvs nu poate pune ipoteca pe apartament.
E in interesul lui sa ceara partajul, nu al dvs. Pana sa isi doresca fostul sot sa ceara partajul, strangeti niste bani sa-i puteti plati sulta cand va veni vremea.
Cel mai bine ar fi sa faceti partajul.

Cand sunt lucrurile clare din punct de vedere juridic este mai bine intotdeauna.

Daca fostul sot, face un credit la care va pune drept gaj/ipoteca apartamentul si daca acesta nu va achita debitul atunci exista toate sansele ca debirotul sa-si valorifice dreptul prin scoaterea la licitatie a bunului respectiv sau sa ceara acesta partajarea imobilului astfel incat sa-si recupereze creanta.

O sa fie o procedura mai complicata, dar cu siguranta va fi in defavoarea dvs.

Deci, cel mai bine ar fi sa faceti partajul dvs. si nu sa asteptati sa il ceara altii.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Buna ziua,
Banuiesc ca in cartea funciara sunteti inscrisa alaturi de fostul sot iar locuinta e dobandita in perioada casatoriei. Teoretic, pentru ca apartamentul era in timpul casatoriei proprietate in devalmasie (adica fara sa se stie cota fiecaruia) primul pas pe care ar trebui sa-l faca fostul sot pentru a putea ipoteca este sa stabileasca fie de comun acord, fie prin instanta, care este cota fiecaruia din d-voastra pentru a o putea vinde sau ipoteca. Cu toate ca ceea ce v-am scris mai sus este riguros exact am vazut ca uneori (deh, asta e Romania) unele instante au considerat ca dupa ce a incetat casatoria fiecare sot are 50% daca nu au facut nimic ca sa stabileasca o alta cota. Chiar in aceasta ipoteza care nu prea are nimic de-a face cu logica juridica (repet: traim in tara in care dreptatea si legea umbla cu capul spart si spinarea indoita) fostul sot poate ipoteca doar cota parte ideala care-i apartine, nu intregul apartament.
Practic, pana nu e facut partajul, nimeni nu va poate scoate din locuinta chiar daca cota sotului ar fi achizitionata de un camatar (apropos, camataria este ilegala).
Singura modalitate absolut sigura pentru ca d-voastra si fiul sa ramaneti in locuinta este sa faceti partajul (fie la notar, fie la instanta) si sa-l despagubiti pe fostul sot pentru cota lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj asdfgh!1 asdfgh!1 Buna ziua! Situatia este urmatoarea: sunt in divort cu sotia si as dori sa stiu ce se va intampla in cazul partajului cu bunurile noastre. Apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Bun găsit! soțul are un copil din alta căsătorie, iar împreună ... mishuletz mishuletz Bun găsit! Soțul are un copil din alta căsătorie, iar împreună nu avem copii. S- a gândit sa facă un contract de donatie pe numele meu pentru ... (vezi toată discuția)