avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Buna seara!

Mama mea este nascuta in luna Iulie a anului1964 si are o vechime in campul muncii de 28 de ani. Dupa aceea a fost data in somaj, pe o perioada de 1 an, de la societatea la care a lucrat in cei 28 ani. A lucrat 4 ani sudor, 10 ani lacatus mecanic si ultimii 14 ani muncitor necalificat, la curatenie, la aceiasi societate. Acum vrem sa dam in judecata societatea respectiva pentru acordarea grupei din primii 14 ani de munca, asa cum au procedat si ceilalti angajati si si-au obtinut acest drept doar in instanta. As dori sa va intreb cu cat poate fi redusa varsta de pensionare daca se incadreaza si la grupa si ptr faptul ca a nascut si a crescut 4 copii.
Va multumesc si va urez o seara linistita!:)
Cel mai recent răspuns: maggia87 , utilizator 20:14, 21 Ianuarie 2013
Ma ajuta cineva cu un raspuns, va rog?
Daca va avea 14 ani in grupa I-a de munca in procent de 100%:

-Aduc o perioada suplimentara la vechime ain munca de 7 ani(6 luni la 1 an).

-O reducere a varstei standard de pensionare(62 de ani si 8 luni)cu 3 ani.

Daca va avea 14 ani in grupa a II-a in procent de 100%:

Aduc o perioada suplimetara la vechimea in munca de 3 ani si 6 luni(3 luni la 1 an).

O reducere a varstei standard(62 de ani si 8 luni)cu 3 ani.
Aceasta reducere se va acorda,numai daca indeplineste conditia de stagiu de 33 de ani si 8 luni.

Daca reusim sa obtinem din grupa II 3,5 ani reducere, poate iesi la varsta de 51-52 de ani anticipat-partial la pensie? Pentru a iesi anticipat trebuie sa aiba vechimea de 33 ani si 8 luni iar pentru varianta aceasta ma gandeam sa achitam la Casa de Pensii Judeteana contributia trimestriala, fara sa aiba cartea de munca la vreo societate. Se poate? Astazi am aflat ca nu se mai acorda reducerea de 2 ani pt. faptul ca a nascut si a crescut 4 copii :(, modificandu-se legea in ianuarie 2012. Multumesc!
Varsta standard este de 62 de ani si 8 luni.

Daca sunt 14 ani in grupa a II-a si se indeplineste conditia de stagiu de 33 de ani si 8 luni(fara stagiu asimilat)reducerea este de 3 ani,din 62 si 8 luni.

Se poate completa acest stagiu prin contract cu Casa locala.

Contributia minima la acest moment este de 232 de lei lunar.Ea va creste cat de curand,pe anul 2013 si urmeaza pe anii urmatori.
Buna seara!
Inca o intrebare as avea: Daca pe cartea de munca, patronul a trecut intotdeauna doar salariul minim pe economie, in momentul iesirii la pensie anticipat sau la limita de varsta, care va fi valoarea pensiei, 75% din ultimele venituri sau cum se calculeaza?
Va multumesc!
O seara frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Apostoaemihai Apostoaemihai Sant nascut la 01.11.1955 am o vechime in munca de 37 ani din care 10 ani 10 luni si 28 zile in gr.I de munca in procent de 100%mentionat in cartea de ... (vezi toată discuția)
Ce stagiu de cotizare trebuie , pentru femeile cu copii, ca sa ... Em77 Em77 Ce stagiu de cotizare trebuie , pentru femeile cu copii, ca sa poată ieși mai devreme la pensie? (vezi toată discuția)
Limita de varsta si pensionare anticipata daniela57 daniela57 Buna seara, am o intrebare pentru mama mea, nascuta in 18 sept 1957, are 33 de ani de munca, dintre care intre 16/10/1974 si 31/12/1989 in grupa II ( 15 ani ... (vezi toată discuția)