avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general majorare capital social
Discuție deschisă în Contabilitate în general

majorare capital social

care este actul normativ care stabileste obligativitatea platii impozitului pe dividende pt sumele din rezerve repartizate la majorarea capitalului social?
83.Impozitul pe dividende se determina dupa calculul profitului impozabil, se retine si se vireaza, pentru urmatoarele elemente:
- profit obtinut în urma operatiunii de lichidare a societatilor comerciale;
- capital social majorat prin utilizarea unor elemente de capitaluri proprii (diferente provenite din reevaluarea imobilizarilor si a stocurilor, potrivit legii, sume înregistrate la rezerve din diferente de curs valutar etc.);
- capitaluri proprii constituite din profitul brut, potrivit prevederilor legale (rezerve legale, reduceri sau scutiri de impozit pe profit pentru profitul reinvestit etc.);
- capitaluri proprii constituite în conformitate cu prevederile legale, fara ca sumele cuprinse în capitaluri sa fie evidentiate în prealabil la venituri (diferente provenite din reevaluarea imobilizarilor, diferente de curs valutar din evaluarea disponibilitatilor în valuta, diferente din aplicarea cotei reduse pentru activitatea de export, subventii pentru investitii etc.).
84.Pentru elementele de capital propriu, constituite din profitul net (rezerva statutara, alte rezerve, profitul net realizat în exercitiile precedente a carui repartizare a fost amânata etc.), se calculeaza si se vireaza numai impozit pe dividende.
PS:Articolul citat mai sus e din Normele metod. din 22 ian 2004 de aplicare a Codului fiscal
Atentie ! punctele 83. si 84. au fost abrogate de HOTARARE nr. 84 din 3 februarie 2005
pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004
Emitent : GUVERNUL
Publicata in : MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 18 februarie 2005

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate alte rezerve barbone_2006 barbone_2006 Buna ziua! As vrea sa majorez capitalul social din alte rezerve(1068) constituite din profitul anului 2008. Intrebarea mea ar fi: [u]se plateste impozit[/u] pe ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila 1ppp 1ppp Am o societate (srl) pe care doresc sa o inchid, In creditul contului 1068 am 7000 lei (repartizare profit anii precedenti ). Cum se face diminuarea ... (vezi toată discuția)
Constituire rezerve legale loredana.m loredana.m Poate cineva sa-mi spuna care e logica urmatoarelor operatiuni contabile: 129=1061 in decembrie in cazul in care se inreg profit 121=129 in ianuarie ptr a ... (vezi toată discuția)