avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara pentru 3 copii - poate fi redusa din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara pentru 3 copii - poate fi redusa din cauza altor datorii ale tatalui?

Buna ziua,

Voi pune aici o intrebarea din partea unui prieten. El a divortat in urma cu cateva luni la notar, de comun acord cu sotia, acordand incredintarea celor 3 copii sotiei. El plateste in acest moment 50% din veniturile sale celor 3 copii drept pensie alimentara (stabilita de comun acord la notar).

In urmatoarea perioada va renunta la niste credite bancare pe care nu le mai poate sustine (ipotecare) ceea ce va indreptati banca sa ia pana la 50% (mai multe credite, nu doar unul singur) din veniturile sale.

Este logic faptul ca daca in acest moment 50% din venit il da copiilor si va da 50% bancilor, va ramane fara niciun ban.

Care este legea in acest sens? Se va reduce pensia alimentara a copiilor corespunzator cu cat va datora lunar catre banca? Care din cele doua primeaza: pensia sau banca? Evident ar vrea ca minorii sa nu fie afectati de problema sa, mama copiilor neavand niste venituri suficient de mari pentru a putea sustine singura cresterea acestora.

Exista vreo baza legala pentru un asemenea caz? Banca il va da in judecata si va solicita scaderea procentului pensiei alimentare pentru a-si putea lua si ea partea din salariu? Mentionez ca vinderea bunurilor ipotecate nu va fi suficienta pentru acoperirea pierderilor bancii.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:48, 13 Martie 2013
Pana in acest moment nu am gasit in jurisprudenta nico speta in care pensia de intretinere datorata copiilor sa fie redusa la cererea unui alt creditor al debitorului.
In intelegere cu mama, tatal nu plateste pensie mai mare decat procentul legal.
Pt ca executorul sa nu-i poata pune poprire pe salariu pt credite, mama ar trebui sa se adreseze unui executor sa ii puna poprire pe salariul tatalui pt pensie.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Deci daca ar exista o poprire din partea mamei pentru cei 50% banca ar trebui sa isi ia drepturile din ceilalti 50% ramasi tatalui,nu?

Prin poprire cei 50% vor intra direct de la angajatorului tatalui in conturile mamei, fara a mai trece prin contul salariatului propriu?
Exact, prin poprire de la angajator vor ajunge in conturile mamei, iar cand se va incerca poprire si pt cat datoreaza bancilor, nu va mai avea pe ce sa puna poprire, pt ca 1/2 din salariu e maxim.
Multumesc pentru ajutor.

Voi posta cand va fi cazul cum s-a rezolvat pentru ca suna prea bine ca sa fie adevarat.
Stiu ca in Codul Muncii scrie ca se pot plati datornicilor maxim 50% din veniturile unui salariat, avand intaietate pensiile alimentare, datoriile catre stat si apoi alte tipuri de datorii (presupun ca aici ar intra banca). Nu mai stiu numarul articolului din Cod.

Alte discuții în legătură

Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Se poate opri salariul in intregime? flooderonline flooderonline Am 2 executari pe salariu una pusa de angajator si una pusa pe conturile bancare. Ideea este ca de aproape 3 luni nu am mai platit la un credit si un card de ... (vezi toată discuția)