avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se poate opri salariul in intregime?
Discuție deschisă în Executare silită

Se poate opri salariul in intregime?

Am 2 executari pe salariu una pusa de angajator si una pusa pe conturile bancare. Ideea este ca de aproape 3 luni nu am mai platit la un credit si un card de cumparaturi nimic. Acum 2 zile am fost sunat de o duduie care mi-a zis ca luna aceasta nu voi mai lua niciun ban pt ca mi se vor opri toti pana la ultimul leu sa acopar datoria(nu voi mai ramane cu niciun ban pana la celalalt salariu). Au dreptul de a oprii tot? Eu nu mai am dreptul la viata? Nu am alte venituri in afara de salariu.
Codul muncii
Art. 169. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
Cristian Raduta - Birou de Mediator, Mediator
Codul de procedura civila
Art. 728. - (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor
sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii
mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de
intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate
din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea
prevede altfel.
......
Lucrez in MAI si salariul meu este compus din salariul net(salariu de baza+sporuri) + norma de hrana care este un drept special neimpozabil. Se pot atinge de acest drept special?

Ceea ce vrea sa imi opreasca banca nu este o executare silita.

Unde ma pot adresa ca sa ii trag la raspundere?
Daca sunt mai multi creditori care au recurs la executare silita a datornicului , cine stabileste ce procent din salariu net se acorda fiecarui creditor, astfel incat totalul retinerilor sa nu depaseasca 50% din salariul net?

[ editat scris bolduit]
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Procentul pentru fiecare il stabileste ori banca ori angajatorul, depinde unde s-au pus popririle. Nu aveti dumneavoastra treaba cum se distribuie suma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita liviu.s liviu.s in urma executarii silite, mi s-a pus poprire pe salariu si vanzarea la licitatie a imobilului in care locuiesc.Poprirea pe salariu si pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Poprire pe venit tigris47 tigris47 As dori sa stiu cat la suta din venitul unui debitor, poate fi executat in conditiile legii, prin procedura popririi la sursa? (respectiv, cat din salariul ... (vezi toată discuția)
Executare wap54 wap54 In urma unei hotarari executorii, cat la suta din salariu se poate executa, daca din salariul cuvenit 1/3 e grevat de alte datorii retinute pe stat? Cum se ... (vezi toată discuția)