Doua firme doresc sa participe la o licitatie - furnizare produse si instalare, cu oferta comuna.
Firma A - romana, creata in 2005, dar fara capacitate tehnica/profesionala (experienta similara),si fara facturat, cerinte necesare pentru depunere oferta independenta.
Firma B - straina, cu toate capacitatile la zi: tehnic, financiar, profesional, etc.
Firma B va furniza produsele iar Firma A va fi cea care va fi pe teren, in Romania.
Instalarea produselor va necesita o subcontractare ulterioara. De acest aspect se ocupa firma A.
Cele doua firme sunt de acord sa depuna oferta comuna.
Cu acordul firmei B, firma A doreste sa fie liderul asociatiei.
Poate o firma care participa cu mai putin de 50% din contributia financiara/tehnica/profesionala, sa fie lider de asociere?
Prin lider de asociere inteleg persoana juridica care are putere de reprezentare/ raspunde de relatia cu autoritatea/ semneaza si negociaza in numele asocierii/ va primi platile si va imparti banii intre asociati.
Imi precizati, va rog si textul de lege care reglementeaza acest aspect?
Asocierea este reglementata de art. 44 din OUG 34/2006
\"ART. 44
(1) Mai multi operatori economici au dreptul de a se asocia cu scopul de a depune candidatura sau oferta comuna, fara a fi obligati sa isi legalizeze din punct de vedere formal asocierea.
(2) Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita ca asocierea sa fie legalizata numai in cazul in care oferta comuna este declarata castigatoare si numai daca o astfel de masura reprezinta o conditie necesara pentru buna indeplinire a contractului.\"
Capacitatea economica/financiara si Capacitatea technica/profesionala sunt indeplinite de asociati prin cumul. Asociatii depun un acord de asociere prin care se desemneaza liderul asocierii care nu trebuie sa indeplineasca un anumit procent din contract (nu exista reglementare legala in acest sens). Liderul asocierii poate indeplini, de exemplu, si 10% din contract.
Nu este reglementat ca liderul asocierii, care conform acord de asociere indeplineste 80% din viitorul contract, trebuie sa aiba contributia cea mai mare la indeplinirea capacitatii economico/financiare si/sau tehnico/profesionale.
Varianta mai simpla, in locul asocierii, ar fi sustinerea economica/financiara si/sau tehnica/profesionala (art. 186 si 190 din OUG 34/2006).
Multumesc pentru raspuns. Dupa luarea in considerarea a art 44 din OUG, am inteles ca nu exista temei prevazut in lege cu privire la % de care este responsabil liderul de asociere.
Am pus intrebarea in sensul in care, in practica, sunt alte cutume. Nu as dori ca oferta sa lipseasca de "credibilitate", chiar daca aceasta din urma nu este prevazuta de texte de lege :)
Si sustinerea este o varianta, desigur, dar nu cea prevazuta de ofertantii in cauza.
Atribuirea unui contract este guvernata de OUG 34. Motivele de respingere a unei oferte sunt prevazute in art.36 si 79 din HG 925, iar speta nu se regaseste intre ele.
Am vazut asocieri unde liderul avea 30 % si nu avea ca obiect de activitate obiectul principal al contractului.
asa cum ati mentiont si dvs. liderul are rol de reprezentare a asocierii si de contact direct cu autoritatea contractanta. nu are importanta procentul de participare in cadurl asocierii.
Licitatii publice
contex
M-ar interesa daca exista vreo posibilitate de incheiere prin notariat a unui acord de sustinere de catre o societate cu o cifra mare de afaceri a unui imm ... (vezi toată discuția)