avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract pe perioada determinata Vs Concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract pe perioada determinata Vs Concediu de maternitate

Buna ziua,
Am si eu o problema care ma framanta in ultima perioada. M-am angajat la actualul loc de munca in martie 2012. In august am ramas in sarcinata si acum am 25 de saptamani de sarcina. Cand m-am angajat mi s-a facut contract de munca pe perioada determinata (respectiv un an de zile) Evident ca imi va expira contractul anul acesta peste cateva luni respectiv in luna martie 2013. Eu ar trebui sa nasc pe la sfarsitul lunii aprilie- inceputul lunii mai.Cand e mai bine sa intru in concediu pre natal ( sa iau o parte din cele 126 de zile)? Inainte sa imi expire contractul sau sa mai raman cat o sa pot ca sa "ii fortez" astfel sa mi-l prelungeasca? Care e procedura de urmat?Sau ei sunt obligati in vreun fel sa mi-l prelungeasca pentru ca altfel nu imi pot plati zilele de concediu prenatal si postnatal?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:45, 28 Februarie 2013
Nu aveti cu ce sa le fortati mana pentru prelungirea duratei c.i.m. ... acesta va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat, indiferent daca sunteti sau nu in concediu de maternitate.

In acest caz, la incetarea c.i.m. va puteti inscrie la somaj si din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Fiind in somaj indemnizat se poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
In acest caz, certificatele medicale le duceti la AJOFM care le va calcula si le va plati.

Cererea pentru intrarea in CCC se face catre Agentia de Soma,j iar actele pentru acordarea indemnziatiei CCC se vor depune la Primaria in raza careia domiciliati.

Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
1. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Multumesc pentru raspunsuri!
Mai am o intrebare...angajatorul ar putea sa imi faca act aditional la contractul care va expira pe 26 martie si sa mi-l prelungeasca pentru inca un an? Eu nu prea inteleg cum imi plateste angajatorul concediul prenatal si postnatal daca imi inceteaza de drept contractul? Ei mi-au spus ca o sa trebuiasca sa optez pentru perioada pe care vreau sa o petrec cu copilul (in cazul meu un an de zile) si sa le aduc adeverinte medicale de la medicul de familie din 3 in 3 luni. Nu mi-au spus nimic cum ca ar trebui sa ma adresez celor de la AJOFM desi i-am intrebat...care sunt pasii de urmat (pe unde am de umblat inainte sa nasc pentru a-mi depune toate actele ca sa beneficiez de plata concediului de maternitate).
Multumesc inca o data de ajutor!
1. Angajatorul va poate prelungi CIM dar nu cred ca o va face avand in vedere starea dvs. de graviditate.

2. Pana la data expirarii CIM certificatele medicale le va plati angajatorul dvs. iar dupa aceea va veti inregistra la Agentia de Somaj unde veti prezenta certificatele medicale care vor fi platite de Agentia de Somaj.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,
Revin asupra problemei mele cu intrarea in concediul prenatal. V-am scris eu acum o luna si v-am si descris ce probleme am, dupa cum se poate derula conversatia de mai sus. Pana la urma vorbit cu sefii de la mine de la munca si au fost de acord sa imi transforme contractul individual de munca pe perioada nedeterminata cu "conditia" ca si eu sa fiu disponibila a ma reintoarce la munca dupa fix un an, adica pe 2 mai 2014. Nu stiu exact acum cand imi vor transforma contractul....acum imediat ce imi expira cel actual care este pe perioada determinata si va expira pe 25 martie sau dupa ce ma intorc la munca? Dupa un an de zile? O alta intrebare ar fi...ce trebuie sa aduc eu in afara de cererea aceea pe care trebuie sa imi anunt angajatorul de inceperea concediului prenatal...trebuie sa mai aduc de la medicul de familie ceva adeverinte medicale stiu....dar nu stiu la cat timp trebuie aduse.
Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Contract munca determinat ramona18121984 ramona18121984 buna.am o nelamurire,daca cineva ma poate ajuta.lucrez cu contract determinat pe 6 luni.sunt insarcinata in saptamana 12 si tocmai ce mi s-a prelungit ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? gabitzaa gabitzaa Buna ziua! daca am fost angajata la o societate de la 01.08.2011 iar de la 30 ian.2012 sunt in somaj timp de 6 luni, ar trebui sa nasc in septembrie, pot ... (vezi toată discuția)
Pre-post natal duluman duluman Buna ziua.sunt gravida in 8 luni.contractul meu de munca a fost pe perioada determinata pana pe data de 27.01.2015,eu am intrat in prenatal de pe data de ... (vezi toată discuția)