avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare cu probleme !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare cu probleme !

Buna ziua,

Am terminat in anul 2008 Ingineria produselor alimentare si am obtinut si licenta (respectiv 5 ani la zi), in finele anului 2008 m-am angajat in administratia publica (primarie) ca asistent social. Momentan sunt incadrata Referent III, cu un salariu de 678 lei, respectiv studii medii.
Din serviciul de contabilitate mi s-a raspuns ca nu pot fi trecuta cu studii superioare, deoarece nu am studiile de specialitate.
1. Sunt corect incadrata ?
2. Se poate sa fiu platita cu studii superioare, pe acest post (asistent social) ?
3. Daca da, care ar fi demersurile necesare sau solutia ?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 07:01, 10 Februarie 2009
Este adevarat, angajatorul este obligat sa aplice grila de salarizare celor cu studii superioare daca sunt angajati pe postul pentru care sunt specializati.
Dar daca vrea, este posibil sa fiu incadrat cu studii superioare. Este o obligatie fortata de prevederile legale incadrarea cu studii medii ?
Daca exista un anume post in organigrama, in functie de specificul fiecarei entitati.
gandreea a scris:

Buna ziua,

Am terminat in anul 2008 Ingineria produselor alimentare si am obtinut si licenta (respectiv 5 ani la zi), in finele anului 2008 m-am angajat in administratia publica (primarie) ca asistent social. Momentan sunt incadrata Referent III, cu un salariu de 678 lei, respectiv studii medii.
Din serviciul de contabilitate mi s-a raspuns ca nu pot fi trecuta cu studii superioare, deoarece nu am studiile de specialitate.
1. Sunt corect incadrata ?
2. Se poate sa fiu platita cu studii superioare, pe acest post (asistent social) ?
3. Daca da, care ar fi demersurile necesare sau solutia ?

Va multumesc anticipat.


1. Sunteti corect incadrata.
2. Intrucat nu ati absolvit studii de nivel superior intr-un domeniu care sa cuprinda activitatea pe care o desfasurati, nu puteti fi salarizata pe acest post cu salariu prevazut pentru studii superioare.
LEGE nr. 466 din 4 noiembrie 2004 privind Statutul asistentului social

Art. 2

(1)Pot fi asistenţi sociali următoarele persoane:

a)cetăţenii români;

b)cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai celorlalte state din Spaţiul Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene;

c)cetăţenii statelor terţe cu care România are acorduri bilaterale de reciprocitate şi care au reşedinţa temporară sau permanentă în România.

(2)Titlul de asistent social poate fi deţinut de:

a)persoana care a obţinut diploma de licenţă în cadrul unei instituţii de învăţământ superior cu specializare în domeniu, forma de lungă durată, 4 ani, acreditată conform legii;

b)persoana care deţine diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior cu specializare în domeniu, forma de scurtă durată, 3 ani, acreditată conform legii;

c)persoana care deţine diploma de asistent social echivalată conform legii;
Art. 3

(1)Asistentul social pune în practică cunoştinţele, normele şi valorile asistenţei sociale pentru a interveni şi a acorda asistenţă persoanelor sau comunităţilor, la cererea acestora sau ori de câte ori situaţia o impune.

(2)Asistentul social participă activ la elaborarea şi aplicarea politicilor sociale în domeniu, strategiilor şi planurilor de acţiune la nivel local, judeţean, naţional şi internaţional, promovând bunăstarea socială.

(3)Asistentul social desfăşoară în principal următoarele tipuri generale de activităţi:

a)identifică segmentul de populaţie ce face obiectul activităţilor de asistenţă socială;

b)identifică şi evaluează problemele socioumane dintr-o anumită regiune, comunitate sau localitate;

c)dezvoltă planuri de acţiune, programe, măsuri, activităţi profesionalizate şi servicii specializate specifice domeniului;

d)sensibilizează opinia publică şi o informează cu privire la problematica socială;

e)stabileşte modalităţile concrete de acces la prestaţii şi servicii specializate de asistenţă socială pe baza evaluării nevoilor;

f)dezvoltă programe de cercetare ştiinţifică şi formare profesională.
Art. 7

Profesia de asistent social poate fi exercitată de persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a)este cetăţean român sau cetăţean al altui stat, în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1);

b)are studii de specialitate în asistenţă socială, conform prevederilor art. 2 alin. (2);


c)este înregistrată în Registrul naţional al asistenţilor sociali din România;

d)nu se găseşte în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în prezenta lege.
Art. 34

(1)Persoanele fără studii de specialitate care îndeplinesc atribuţii ale asistentului social la momentul intrării în vigoare a prezentei legi au dreptul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 3, dacă fac dovada că sunt înscrise şi frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ superior cu specializarea în asistenţă socială, instituţie acreditată conform legii, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2)Persoanele care au absolvit o formă de învăţământ superior, acreditată conform legii, cu altă specializare decât asistenţă socială, cu o vechime de minimum 3 ani în domeniul asistenţei sociale, având atribuţii de asistent social, au dreptul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 3, dacă fac dovada că urmează studii postuniversitare în domeniul asistenţei sociale, studii organizate de instituţiile de învăţământ superior acreditate conform legii, în termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(3)Dovada înscrierii şi frecventării cursurilor sau, după caz, a studiilor postuniversitare, precum şi a îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se face prin acte justificative care se depun la sediul Colegiului sau la sediile descentralizate din teritoriu ale acestuia şi la organizaţia sau instituţia unde îşi desfăşoară activitatea persoana respectivă. Depunerea actelor justificative se poate face personal sau acestea pot fi trimise prin poştă.

Cum au putut sa va angajeze fara facultatea de asistenta sociala in anul 2008?...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public cu atributii de asistent social irinna irinna Suntem un grup de functionari publici care lucram intr-un serviciu public de asistenta sociala din cadrul unei primarii si ne aflam in urmatoarea situatie: ni ... (vezi toată discuția)
Ce sanse sunt ca sa mai lucrez ca asistent social? prudance prudance Am terminat o facultate (de stat) cu specializarea asistenta sociala acum doi ani. Ni s-a spus ca sunt multe posturi de asistenti sociali in primarii pentru ca ... (vezi toată discuția)
Promovarea functionarilor publici de la studii medii la studii superioare seli-rahe seli-rahe in anul 2009 am absolvit facultatea de administratie publica de scurta durata. mentionez ca sunt salariata de 13 ani in cadrul unei primarii comunale cu ... (vezi toată discuția)