avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contributii pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contributii pensii

Cum poate fi sanctionat un angajator care nu a platit contributia la pensii si nu poate elibera adeverinta de vechime?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 17 Ianuarie 2013
1. Nu este nici o legatura intre plata contributiei pentru pensie si adeverinta de vechime (acesta se poate elibera chiar daca nu s-a platit contributia pentru pensie).

2. Legea 263/2010 prevede sanctiuni contraventionale pentru neplata contributiilor la pensie:

Art. 144
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
a) nedepunerea la termen a declaratiei nominale de asigurare, prevazuta la art. 7;
...
j) nerespectarea termenelor prevazute de lege pentru plata contributiei de asigurari sociale;
k) neplata de catre angajator, timp de 3 luni consecutiv, in conditiile legii, a contributiei de asigurari sociale la bugetul asigurarilor sociale de stat;
...
Art. 145
(1) Contraventiile prevazute la art. 144 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la lit. b), c), f), g), i), m), n) si o);
b) cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei, cele prevazute la lit. a), d), e), h), j), l) si p);
c) cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, cea prevazuta la lit. k).

Art. 146
Constatarea contraventiilor prevazute la art.144 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art.145 se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate, precum si de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia pentru pensie haini haini Buna ziua.Sotul meu a lucrat la o firma privata timp de 5 ani ,respectiv din 2005 pana septembrie 2010.Pana la ora actuala nu am stiut ca de la firma ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces milan72 milan72 buna seara! as vrea sa intreb unde se poate adresa o persoana al carei sot a decedat ,iar firma unde acesta a lucrat ,refuza sa plateasca ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Refuz plata ajutor deces de catre angajator. nicoleta17 nicoleta17 Pe 13.03.2015 a decedat tatal meu.Pe 16.03.2015 am depus la firma la care era angajat actele necesare pentru obtinerea ajutorului de deces prevazut de ... (vezi toată discuția)