Pe 13.03.2015 a decedat tatal meu.Pe 16.03.2015 am depus la firma la care era angajat actele necesare pentru obtinerea ajutorului de deces prevazut de lege.Initial au spus ca nu au disponibili 2400lei si sa mai asteptam cateva zile ca ne vor contacta .Dupa cateva zile,vazand ca nu au de gand sa sune am mers la firma sa vedem ce se intampla.Acolo am dat peste un domn patron foarte deranjat de pretentiile noastre care ne-a spus ca ne va da banii cand vrea el si daca nu ne convine sa-l dam in judecata.Mentionez ca domnul patron e consilier judetean in Braila.Desi au trecut doua saptamani si a fost si zi de salariu nu au sunat.Ce ar trebui sa fac pentru a obtine dreptul unui om care a muncit si a platit contributii timp de 42 de ani si nu va beneficia de pensie?De ce legea ne lasa la mila si bunavointa unor persoane ca acest consilier judetean care se presupune ca ar trebui sa fie un exemplu pentru ceilalti?
Legea nr.263/2010:
Art. 144
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
....
h) neachitarea de catre angajator, in conditiile stabilite de lege, a ajutorului de deces;
....
Art. 145
(1) Contraventiile prevazute la art. 144 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
....
b) cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei, cele prevazute la lit. a), d), e), h), j), l) si p);
.....
Art.146
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 144 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 145 se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate, precum si de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.
Asadar, fie sesizati organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, fie ANAF si unitatile sale subordonate sau organele de control ale caselor de pensii sectoriale, in cazul refuzului de plata.
Ajutorul de deces
milan72
buna seara! as vrea sa intreb unde se poate adresa o persoana al carei sot a decedat ,iar firma unde acesta a lucrat ,refuza sa plateasca ajutorul de ... (vezi toată discuția)