Pe langa legi si regulamente care sunt bune sau nebune si oamenii, singuri isi fac viata grea si-si pun intrebari ca cele de mai sus.
Deci, functie de posibilitati, unii oameni locuiesc 1 pers. in 3 camere, iar altii 5 pers. in 2 camere sau si mai rau, intr-o garsoniera locuiesc 6 persoane - 4 copii plus parintii... Asa-i viata nu?
Cel care locuieste singur in 3 camere trebuie sa stie - daca nu stie sa se uite in actul de proprietate ca pe langa cele 3 camere proprietate privata, mai are si o cota - parte indiviza de proprietate, ca sa poata intra in bloc, sa mearga pe scari, sa foloseasca liftul, sa foloseasca alte parti din imobil, asa-zise parti comune, pentru care a dat bani la achizitionarea casei si fara de care locuinta in sine nu-si are rostul. Daca vrei sa ”scapi” de partile comune trebuie sa instrainezi locuinta, cel care o achizitioneaza, i-a ”la pachet” locuinta si partile comune. Daca nu vrei locuinta cu parti comune, te muti la casa la care totul este al tau.
Bun, sa revenim. Niste oameni au facut aceasta lege a as. prop. care dupa multa lume este stramba. Nu stiu de ce in tara aceasta nu se poate face o lege, doar una care sa ramana ”beton” o perioada de 40-50 de ani sau mai mult. La noi nu trece mult de la promulgarea unei legi ca s-au si gasit defecte, asfel ca nici bine nu te-ai obisnuit sa lucrezi cu aceale prevederi ca apar modificarile... Cum spuneam, am auzit ca actuala lege va fi schimbata. Deci este timp sa faceti propuneri de modificare, asa cum intelege fiecare normalitatea intr-un condominiu, dar nu sunt convins ca o sa reusiti sa tineti cont de toate dorintele fiecaruia.
Asa cum s-a mai spus, deocamdata aceasta-i legea si as. prop. trebuie sa se conformeze. In adunarile generale proprietarii pot discuta orice, pot propune cate si mai cate, dar o sa le atraga cineva atentia ca hotararile pe care le iau trebuie sa respecte legea... Legea trebuie cunoscuta, altfel vorbim discutii si zicem ca:
Dupa calculul asociatiei de proprietari, cu liftul nu se plimba persoanele, ci numarul de camere.