avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartirea cheltuielilor de intretinere &reparatii lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartirea cheltuielilor de intretinere &reparatii lift

Mama mea locuieste singura intr-un apartament de 3 camere si plateste, la asociatia de proprietari, cheltuieli de intretinere si repartatii lift in functie de nr de camere. De la asociatia de proprietari, i s-a spus ca asa trebuie calculat Este normal plata cheltuielilor cu liftul sa fie in functie de nr de camere ?????. Asta inseamna ca pentru un apartament trei camere cu 1 persoana , se foloseste mai mult liftul decat intr-un apartament cu 2 camere in care locuiesc 5 persoane. Cel puti asa reiese din facturi . Dupa calculul asociatiei de proprietari, cu liftul nu se plimba persoanele, ci numarul de camere.#-o#-o
cheltuileli cu intretinerea si reparatiile ascensorului se impart conform legislatiei in vigoare dupa cota parte indiviza sau suprafata utila a apartamentului .O garsoniera are o cota parte indiviza,2 camere alta cota,3 camere alta cota ,sasmd.Este corect calculul in asociatia respectiva .
Calculul este corect in ceea ce priveste reglementarile legale.

Doar curentul electric utilizat de ascensor (+cel de pe partile comune) este impartit pe numar de persoane ceea ce nu este insuficient insa legea prevede ceea ce a confirmat si @CRINA1.

Utilizatorul are dreptate insa, legea este inechitabila in multe privinte. Am auzit, in anumite asociatii au reusit sa gasesca solutii pentru a imparti diferit anumite cheltuieli. Luati legatura cu conducerea asociatiei si daca toti proprietarii sunt de acord poate reusiti sa modificati modul de impartire a acestor costuri prin hotararea aduarii generale.

Voi incerca eu insami, cu ocazia primei adunari, sa propun aceste schimbari in ceea ce priveste cheltuielile de service pentru lift si interfon.
L.C.

Cheltuielile privitoare la ascensor au doua componente:
- cheltuielile privitoare la folosirea ascensorului, aceasta insemnand consumul de curent electric. Aceasta utilitate se imparte pe numar de persoane, astfel incat mama dv. plateste corect pentru 1 persoana la aceasta utilitate;

- cheltuieli privitoare la intretinerea si reparatia proprietatii comune, insemnand factura care vine de la firma de service, iar in cheltuielile de pe lista de intretinere figureaza la rubrica "ascensor". Aceasta cheltuiala, ca oricare alta cheltuiala privind proprietatea comuna se imparte pe cota-parte indiviza. De ce? Pentru ca in actul de proprietate, pe langa suprafata apartamentului, mai este evidentiata si cota-parte indiviza de proprietate pe care o detine un proprietar din proprietatea comuna proportionala cu suprafata apartamentului.
Toti proprietarii trebuie sa participe la intretinerea proprietatii comune in functie de marimea cotei-parti indivize. De aceea mama dv. plateste service-ul ascensorului proportional cu cota-parte din proprietatea dumneaei.

Legea este corecta si trebuie respectata.
Pe langa legi si regulamente care sunt bune sau nebune si oamenii, singuri isi fac viata grea si-si pun intrebari ca cele de mai sus.
Deci, functie de posibilitati, unii oameni locuiesc 1 pers. in 3 camere, iar altii 5 pers. in 2 camere sau si mai rau, intr-o garsoniera locuiesc 6 persoane - 4 copii plus parintii... Asa-i viata nu?
Cel care locuieste singur in 3 camere trebuie sa stie - daca nu stie sa se uite in actul de proprietate ca pe langa cele 3 camere proprietate privata, mai are si o cota - parte indiviza de proprietate, ca sa poata intra in bloc, sa mearga pe scari, sa foloseasca liftul, sa foloseasca alte parti din imobil, asa-zise parti comune, pentru care a dat bani la achizitionarea casei si fara de care locuinta in sine nu-si are rostul. Daca vrei sa ”scapi” de partile comune trebuie sa instrainezi locuinta, cel care o achizitioneaza, i-a ”la pachet” locuinta si partile comune. Daca nu vrei locuinta cu parti comune, te muti la casa la care totul este al tau.
Bun, sa revenim. Niste oameni au facut aceasta lege a as. prop. care dupa multa lume este stramba. Nu stiu de ce in tara aceasta nu se poate face o lege, doar una care sa ramana ”beton” o perioada de 40-50 de ani sau mai mult. La noi nu trece mult de la promulgarea unei legi ca s-au si gasit defecte, asfel ca nici bine nu te-ai obisnuit sa lucrezi cu aceale prevederi ca apar modificarile... Cum spuneam, am auzit ca actuala lege va fi schimbata. Deci este timp sa faceti propuneri de modificare, asa cum intelege fiecare normalitatea intr-un condominiu, dar nu sunt convins ca o sa reusiti sa tineti cont de toate dorintele fiecaruia.
Asa cum s-a mai spus, deocamdata aceasta-i legea si as. prop. trebuie sa se conformeze. In adunarile generale proprietarii pot discuta orice, pot propune cate si mai cate, dar o sa le atraga cineva atentia ca hotararile pe care le iau trebuie sa respecte legea... Legea trebuie cunoscuta, altfel vorbim discutii si zicem ca:

Dupa calculul asociatiei de proprietari, cu liftul nu se plimba persoanele, ci numarul de camere.


Am citit si eu solicitarile reprezentantilor asociatiilor de proprietari din Romania intruniti in Conferinta Nationala in data de 18 mai,la Tg. Magurele. Am ramas cu un gust amar deoarece fata de proiectul MADRL privind asociatiile de proprietari, se tine cu dintii sa nu se schimbe ceva. Ca in Caragiale ,, propun sa se schimbe , dar sa nu se modifice nimic sau, sa nu se schimbe nimic, dar sa se schimbe pe ici pe colo in punctele cele mai esentiale " .

De toata jena raman demersurile celor care nu vor sa inteleaga ca banii pe utilitati trebuiesc depusi direct intr-un cont bancar, fara sa mai puna mana pe ei toti administratorii care considera (mai intai) ca sunt banii lor. Acolo nu s-a discutat (de exemplu) situatia celor care desi nu folosesc liftul, sunt obligati sa plateasca cheltuieli cu reparatii, adica aspecte concrete de situatii aiurea.

Alte discuții în legătură

Legea lifturilor ianniglx ianniglx Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)