avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Executare sentinta nedefinitiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Executare sentinta nedefinitiva

Buna ziua,
As avea nevoie de o lamurire.
Anul trecut am facut o actiune de majorare a pensiei de intretinere pentru fiul minor ce mi-a fost incredintat spre creste si educare la pronuntarea divortului. Judecatoria Cornetu a pronuntat sentinta prin care obliga tatal sa plateasca suma de 640 lei lunar. tatalui i se pare mult prea mare aceasta suma de bani si stiu ca va face recurs.
Pot pune in executare o sentinta data de judecatoria competenta ce priveste plata pensiei de intretinere pentru minor chiar daca stiu ca tatal minorului urmeaza sa faca recurs?
Care ar fi temeiul juridic in baza caruia pot face cererea de plata la angajatorul tatalui?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:34, 15 Ianuarie 2013
Art. 278 cod procedura civila
Hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect:

3.rente ori sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, precum şi pensii acordate în cadrul asigurărilor sociale;

conform art. 453 al. 2 C.p.c., pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, când executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, înfiinţarea popririi se dispune de instanţa de fond, din oficiu, de îndată ce hotărârea este executorie potrivit legii.

Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare alocatie maroma maroma Ca reprezentant legal am obtinut in instanta dreptul de recuperare a alocatiei pentru copil de la celalalt parinte. Desi exista o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Cerere de poprire- pensie de intretinere de recuperat viomari viomari Buna ziua, Dupa terminarea divortului instanta a hotarat ca paratul sa plateasca pensia alimentara celor 2 copii ,de la introducerea actiunii de divort. As ... (vezi toată discuția)
Hotarare obligatie de intretinere - mai este executorie de drept? br_nicku br_nicku Mai este valabilă afirmaţia de mai jos confrom prevederilor noului cod de procedură? Care ar fi noile articole echivalente? [i]\\"Hotărârea având ca ... (vezi toată discuția)