avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare obligatie de intretinere - mai este ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare obligatie de intretinere - mai este executorie de drept?

Mai este valabilă afirmaţia de mai jos confrom prevederilor noului cod de procedură? Care ar fi noile articole echivalente?
"Hotărârea având ca obiect obligaţia de întreţinere, este executorie de drept, conform art. 278 pct. 3 C.proc.civ.
Din acest caracter executoriu de drept decurge consecinţa că poprirea asupra veniturilor debitorului încasate de la terţul poprit se dispune din oficiu, de îndată, ce hotărârea este executorie potrivit legii, conform art. 453 alin. (2) C.proc.civ."
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 13:22, 14 Martie 2013
Conform art.448 NCPC (Executarea provizorie) alin (1) pct.1 hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect stabilirea modului de exercitare a autoritatii parintesti, stabilirea locuintei minorului, precum si modul de exercitare a dreptului de de a avea legaturi personale cu minorul. Conform pct.4 al aceluiasi articol este executorie de drept si hotararea primei instante privitor la rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii.

Art. 781 NCPC ar fi corespondentul art.453 CPC, dar eu nu regasesc in el masura dispunerii din oficiu a popririi, ca in vechea reglementare.
ART 781:
Cererea de poprire. Competenţa
(1) Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripţia curţii de apel unde îşi are domiciliul sau sediul debitorul ori terţul poprit.
(2) În cazul popririi pe conturile unei persoane fizice sau juridice, competenţa aparţine executorului judecătoresc al cărui birou se află în circumscripţia curţii de apel de la domiciliul sau sediul debitorului ori, după caz, de la sediul principal sau, după caz, de la sediile secundare ale instituţiei de credit unde debitorul şi-a deschis contul. Dacă debitorul are mai multe conturi deschise, competenţa pentru înfiinţarea popririi asupra tuturor conturilor aparţine executorului judecătoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.
(3) Dispoziţiile art. 651 alin. (4) sunt aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare privind plata pensiei de intretinere daniel65 daniel65 Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de plata a pensiei alimentare pentru fata mea care a inplinit 18 ani si 9 luni ,dar casa de pensii a ... (vezi toată discuția)
Plata pensiei alimentare floridemar floridemar Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta: am divortat de curand si am un copil pentru care fostul sot va trebui sa plateasca 1/4 din salariu ca pensie ... (vezi toată discuția)
Executare silita costel_57 costel_57 Buna ziua, Poate un tert poprit (Trezoreria Municipiului Bucuresti, )sa trimita dosarul de executare la alta trezirerie ? si sa fie executata Trezoreria sect ... (vezi toată discuția)