avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... modificarea legii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

modificarea legii

Daca o lege se modifica in timpul procesului aceasta se aplica cum era la momentul chemarii in judecata sau se aplica cum este ea modificata in timpul procesului.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ionut.C , utilizator 14:43, 15 Ianuarie 2013
daca este vorba de o lege de drept material, se aplica legea in vigoare in momentul in care actul juridic care face obiectul judecatii se indeplineste.

Daca e vorba de o lege de drept procesual, este o discutie mai complicata (noul cod de procedura se va aplica, cu exceptii, numai proceselor incepute dupa 1 februarie 2013, dar alte dispozitii procesuale, cum ar fi cele promovate de mica reforma se aplica si proceselor care au ca obiect acte juridice incheiate anterior intrarii lor in vigoare).

Acum, daca vreti un raspuns mai clar, trebuie sa fiti mai precis
Un proces a inceput in 1996 cand inca era in vigoare legea 199/1955 privind taxele de timbru iar pe parcursul procesului apare legea 146/1997 care modifica taxa de timbru. Credeti ca tribunalul poate invoca legea cea noua pentru a plati restul taxei??
timbrajul ca ramane cel de la data inceperii procesului.
Multumesc pentu raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Normele de drept din legea taxei judiciare de timbru.norma de drept material sau norma de drept procesual civila? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parerea aveti? In opinia mea normele de drept din Legea nr. 146 / 1997 privind taxele judiciare de timbru constituie norme de drept material, norme de ... (vezi toată discuția)
Mai pot timbra acțiunea pânã la primul termen de judecatã? puideurs puideurs Buna ziua, Daca actiunea introductiva de judecare nu a fost timbrata, mai pot timbra actiunea pina la primul termen de judecata ? (20.05.2014), pentru ca ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru in proces cu statul ella_camy ella_camy Sunt persoana fizica si am un proces cu Statul (mai exact cu Apele Romane), in care eu sunt pagubitul. Stiu ca se plateste o taxa de timbru de 6% din valoare. ... (vezi toată discuția)