avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea si divortul
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea si divortul

Buna ziua tuturor!
Am o intrebare directa si concreta legat strict de ce ar fi cel mai potrivit si conform legii sa fac in cadrul unui proces de divort intentat pe rol eu fiind parata,divort care a fost declansat anul trecut cu un prim termen in septembrie si cu un nou termen primit pentru incercarea impacarii partilor,termen stabilit la sfarsitul acestei luni.Mentionez ca nu sunt de acord cu divortul,iar procedura de mediere mi se pare o noua oportunitate la care vreau sa apelez.Avand in vedere ca sotul meu este oscilant cu toate ca relatiile dintre noi s-au imbunatatit considerabil in ultima vreme,cum ma sfatuiti sa procedez sa cer un termen nou pentru declansarea procedurii de mediere in cazul in care sotul meu isi mentine totusi pozitia ca merge inainte cu divortul?nu vreau circ in sala de judecata ci doresc confidentialitate deplina pentru noi si copiii nostri....sau ar fi bine sa iau legatura deja cu un mediator?As prefera unul care sa aiba si calitate de psiholog si sa fie specializat in mediere pe divorturi.Cunoasteti pe cineva in Cluj?Ma puteti ajuta?
Va multumesc anticipat tuturor...
Cu stima,
Georgiana
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
georgianapop, utilizator
ART. 62
(1) Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă.
(2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii speciale privind conflictele de familie

ART. 64
(1) Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privitoare la:
a) continuarea căsătoriei;
b) partajul de bunuri comune;
c) exerciţiul drepturilor părinteşti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor;
f) orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(1^1) Acordurile de mediere încheiate de părţi, în cauzele/conflictele ce au ca obiect exerciţiul drepturilor părinteşti, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor şi stabilirea domiciliului copiilor, îmbracă forma unei hotărâri de expedient.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
ART. 65
Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al copilului, va încuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
ART. 66
(1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, după caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligenţele pentru a verifica dacă între părţi există o relaţie abuzivă ori violentă, iar efectele unei astfel de situaţii sunt de natură să influenţeze medierea şi va decide dacă, în asemenea circumstanţe, soluţionarea prin mediere este potrivită. Dispoziţiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzător.
(2) Dacă, în cursul medierii, mediatorul ia cunoştinţă de existenţa unor fapte ce pun în pericol creşterea sau dezvoltarea normală a copilului ori prejudiciază grav interesul superior al acestuia, este obligat să sesizeze autoritatea competentă.

Mediatorii ii gasiti pe judete, cu drept de exercitare a profesiei, suspendati etc, si va alegeti un mediator din judetul Cluj si orasul d-voastra, din Tabloul mediatorilor disponibil pe site-ul Consiliului de Mediere(cmediere.ro)
Listele mediatorilor autorizaţi sunt afişate pe site-ul Consiliului Naţional de Mediere, www.cmediere.ro, la secţiunea “Tablouri/liste” sau la instanţele de judecată. În fiecare oraş, asociaţiile profesionale au afişate la instanţe, câte un tablou care cuprinde numele şi datele de contact ale mediatorilor afiliaţi.
Puteti apela la un mediator pana la expirarea termenului fixat si sa incercati un divort amiabil si in deplina confidentialitate sau sa va impacati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort culpa comuna marinescucorneliu marinescucorneliu buna ziua, sotia mea a depus actele de divort din culpa comuna. Pe instiintarea de divort e trecut la probatoriu ancheta sociala,( avem un copil impreuna) ... (vezi toată discuția)
Cum pot schimba o actiune de divort din culpa exclusiva a paratului in actiune de divort prin acord? LDTE LDTE Buna ziua! va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat juridic in urmatoarea situatie.In calitate de reclamant am deschis actiune de divort din culpa ... (vezi toată discuția)
Mediator ContSters209919 ContSters209919 Am introdus actiune de divort in martie 2011 si am primit termenul de ianuarie 2012. Intrebarea mea este : pentru a termina mai repede ,ne putem adresa unui ... (vezi toată discuția)