Am lucrat la o firma privata pana in data de 5.01.2013 cand mi s-a desfiintat postul. Am mers la somaj pentru a forma dosarul de intrare in somaj, unde mi s-a spus ca angajatorul nu a platit contributia pentru somaj si ca in aceste conditii nu pot beneficia de indemnizatia de somaj.In aceasta situatie ce pot sa fac? Va multumesc
In Legea 76/2002 se specifica faptul ca pentru persoanele salariate contributia trebuie numai datorata nu si platita, in vederea stabilirii dreptului la somaj.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art.5
... V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
... Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
2. - Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Aceasta datorie reiese din declaratiile lunare depuse de angajator la Administratia fiscala.
3. Mergeti la functionarul respectiv de la Agentia de Somaj si aratati-i textele de lege pe care, in mod normal, ar trebui sa le cunoasca.
Angajatorul, care lucreaza mai mult la negru,nu a depus declaratiile lunare din septembrie 2012 cand a preluat societatea de la alta persoana. Intrebarea era ,, ce pot face d.p.d.v legal? Exista vreo sansa daca formulez o plangere ( sau cerere) in justitie privind obligarea angajatorului de a depune declaratiile si a achita obligatiile de plata a contributiei? Multumesc
Avand in vedere link-ul pe care vi l-am dat mai sus, este normal ca AJOFM sa va spuna ca nu beneficiati de somaj daca angajatorul nu a depus declaratiile. Ei nu au de unde sa stie ca dvs. ati lucrat in acea perioada.
Puteti actiona angajatorul in instanta pentru obligarea lui la plata contributiei dar si pentru nedepunerea in termen a declaratiilor se da amenda de catre organele de control ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control...
Dreptul la somaj
labuta
De la 1 iulie am incetat raporturile de munca cu firma unde lucram de 4 ani (desfiintare post) se va inchide firma. Cand am ajuns la contabila nu a sa putut ... (vezi toată discuția)