avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii de indeplinit pt a beneficia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii de indeplinit pt a beneficia de somaj

daca angajatorul nu a platit contributiile la bs si bas in ultimii doi ani angajatii mai pot beneficia de ajutorul de somaj?
Cel mai recent răspuns: anaitsirc63 , utilizator 15:32, 8 Martie 2013
1. Faptul ca angajatorul a retinut dar nu a platit contributiile pentru somaj nu este un motiv sa nu primiti indemnizatie de somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


3. - Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Datoria se dovedeste cu declaratiile nominale (D112) intocmite si depuse lunar de catre angajator, in care sunt specificate contributiile datorate la somaj, pensie si sanatate.
- Daca nu sunt depuse aceste declaratii atunci Agentia de Somaj are dreptate ca nu poate aproba indemnizatia de somaj.

4. Veti beneifica de indemnizatie de somaj chiar daca angajatorul nu a platit contributia la somaj dar a datorat-o iar datoria este inregistrata in D112 depusa la Fisc.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata contributiilor de catre angajator afecteaza indemnizatia de somaj si indemnizatia pentru ccc? lolly7 lolly7 In curand am aflat ca angajatorul nu a declarat contributiile , ramanand in urma cu acestea cu vreo 3 luni. In acest caz ma afecteaza pe mine daca dupa 12 luni ... (vezi toată discuția)
Somaj viu viu Am lucrat pana in 07.11.12 la o firma si am plecat cu acordul partilor. M-am angajat pe perioada determinata (1 luna) in perioada 08.11.- 08.12.12. Vreau sa-mi ... (vezi toată discuția)
Taxe neplatite si intrarea in somaj oltul oltul am o vechime de 15 luni in actualul loc de munca,dar sunt aproape sigur ca angajatorul nu a platit taxele dupa mine (CAS,pensionare,somaj..nu stiu ce trebuie ... (vezi toată discuția)