Am lucrat pana in 07.11.12 la o firma si am plecat cu acordul partilor. M-am angajat pe perioada determinata (1 luna) in perioada 08.11.- 08.12.12. Vreau sa-mi depun dosarul de somaj. Firma la care am fost angajata 1 luna mi-a intocmit toate documentele. De la somaj imi cere ca si firma la care am lucrat pana pe 7.11.12 sa-mi inscrie in anexa 14 stagiul de cotizare (incluzand si perioada 01-07. 11. 12), care nu este inclusa. Firma sustine ca vor putea sa-mi dea adeverinta dupa 27 decembrie pentru ca nu sunt obligati sa plateasca pana atunci (mentionez ca au depus deja declaratia). Cum procedez sa depun dosarul in termenul de 10 zile pentru a avea continuitate?
Daca nu pot depune dosarul in cele zece zile, si raman insarcinata pe perioada somajului mai pot intra in concediu pentru ingrijire copil? Mentionez ca am stagiu de cotizare din 15.02.2011.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
... Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
2. - Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Datoria se dovedeste cu declaratiile nominale (D112) intocmite si depuse lunar de catre angajator, in care sunt specificate contributiile datorate la somaj, pensie si sanatate.
- Daca nu sunt depuse aceste declaratii atunci Agentia de Somaj are dreptate ca nu poate aproba indemnizatia de somaj.
3. Daca angajatorul a depus declaratiile nominale lunare Agentia de Somaj nu are nici un motiv legal sa nu va acorde indemnizatia de somaj.