avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli judiciare avansate de stat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli judiciare avansate de stat

doresc sa stiu cum stabileste instanta cuantumul cheltuielilor judiciare , care sunt criteriile avute in vedere( sunt cuprinse in vreun regulament accesibil si noua) si daca pot formula recurs in situatia in care mi se par nejustificat de mari.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 15:11, 17 Ianuarie 2013
Codul de Procedură Penală, CAP. IV : CHELTUIELILE JUDICIARE
Acoperirea cheltuielilor judiciare
ART. 189
(1) Cheltuielile necesare pentru efectuarea actelor de procedura, administrarea probelor, conservarea mijloacelor materiale de proba, retribuirea aparatorilor, precum si orice alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea procesului penal se acopera din sumele avansate de stat sau platite de parti.
(2) Cheltuielile judiciare prevazute in alin. 1, avansate de stat, sunt cuprinse distinct, dupa caz, in bugetul de venituri si cheltuieli al Ministerului Justitiei, Ministerului Public si Ministerului Administratiei si Internelor.

Sumele cuvenite martorului, expertului si interpretului
ART. 190
(1) Martorul, expertul si interpretul chemati de organul de urmarire penala ori de instanta de judecata au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, intretinere, locuinta si altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor.
(2) Martorul, expertul si interpretul care sunt salariati au dreptul si la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu, pricinuita de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata.
(3) Martorul care nu este salariat, dar are venit din munca, este indreptatit sa primeasca si o compensare.
(4) Expertul si interpretul au dreptul si la o retributie pentru indeplinirea insarcinarii date, in cazurile si conditiile prevazute prin dispozitii legale.
(5) Sumele acordate potrivit alin. 1, 3 si 4 se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul care a dispus chemarea si in fata caruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. Aceste sume se platesc martorului imediat dupa infatisare, iar expertului si interpretului, dupa ce si-au indeplinit insarcinarile.
(6) Suma care reprezinta venitul aratat in alin. 2 se plateste de cel la care lucreaza martorul, expertul sau interpretul.

Plata cheltuielilor avansate de stat in caz de condamnare
ART. 191
(1) In caz de condamnare, inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu exceptia cheltuielilor privind interpretii desemnati de organele judiciare, potrivit legii, precum si in cazul in care s-a dispus acordarea de asistenta gratuita, care raman in sarcina statului.
(2) Cind sint mai multi inculpati condamnati, instanta hotaraste partea din cheltuielile judiciare datorate de fiecare. La stabilirea acestei parti se tine seama, pentru fiecare dintre inculpati, de masura in care a provocat cheltuielile judiciare.
(3) Partea responsabila civilmente, in masura in care este obligata solidar cu inculpatul la repararea pagubei, este obligata in mod solidar cu acesta si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Plata cheltuielilor avansate de stat in celelalte cazuri
ART. 192
(1) In caz de achitare sau de incetare a procesului penal in fata instantei de judecata, cheltuielile judiciare avansate de stat sint suportate dupa cum urmeaza:
1. In caz de achitare, de catre:
a) partea vatamata, in masura in care cheltuielile au fost determinate de aceasta;
b) partea civila careia i s-a respins in totul pretentiile civile, in masura in care cheltuielile au fost determinate de aceasta parte;
c) inculpat, in cazul cind, desi achitat, a fost totusi obligat la repararea pagubei.
d) inculpat, in cazul cand a fost achitat in temeiul art. 10 alin. 1 lit. b^1).
2. In caz de incetare a procesului penal, de catre:
a) inculpat, daca s-a dispus inlocuirea raspunderii penale sau exista o cauza de nepedepsire;
b) ambele parti, in caz de impacare;
c) partea vatamata, in caz de retragere a plangerii sau in cazul in care plangerea a fost tardiv introdusa.
3. In caz de amnistie, prescriptie sau retragere a plangerii, precum si in cazul existentei unei cauze de nepedepsire, daca inculpatul cere continuarea procesului penal, cheltuielile judiciare sunt suportate de catre:
a) partea vatamata, atunci cind in cauza se face aplicatia art. 13 alin. 2;
b) inculpat, atunci cind in cauza se face aplicatia art. 13 alin. 3.
(1^1) În cazul în care s-a dispus neînceperea urmãririi penale, cheltuielile judiciare sunt suportate de persoana care a fãcut sesizarea, în mãsura în care se reţine exercitarea abuzivã a acestui drept.
(2) In cazul declararii apelului ori recursului sau al introducerii oricarei alte cereri, cheltuielile judiciare sint suportate de catre persoana careia i s-a respins ori care si-a retras apelul, recursul sau cererea.
(3) In toate celelalte cazuri, cheltuielile judiciare avansate de stat ramin in sarcina acestuia.
(4) In cazul cind mai multe parti sint obligate la suportarea cheltuielilor judiciare, instanta hotaraste partea din cheltuielile judiciare datorate de fiecare.
(5) Dispozitiile prevazute in alin. 1 pct. 1 lit. a) si d), precum si la pct. 2 si 3, se aplica in mod corespunzator si in caz de clasare, de scoatere de sub urmarire sau de incetare a urmaririi penale.
(6) Cheltuielile pentru plata interpretilor desemnati de organele judiciare, potrivit legii, pentru asistarea partilor raman, in toate cazurile, in sarcina statului.

Plata cheltuielilor judiciare facute de parti
ART. 193
(1) Inculpatul este obligat sa plateasca partii vatamate in caz de condamnare, precum si partii civile careia i s-a admis actiunea civila, cheltuielile judiciare facute de acestea.
(2) Cind actiunea civila este admisa numai in parte, instanta poate obliga pe inculpat la plata totala sau partiala a cheltuielilor judiciare.
(3) In caz de renuntare la actiunea civila, instanta se pronunta asupra cheltuielilor la cererea partilor.
(4) In situatiile prevazute in alin. 1 si 2, cind sint mai multi condamnati, ori daca exista si parte responsabila civilmente, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 191 alin. 2 si 3.
(5) In caz de achitare, partea vatamata este obligata sa plateasca inculpatului si partii responsabile civilmente cheltuielile judiciare facute de acestia, in masura in care au fost provocate de partea vatamata.
(6) In celelalte cazuri privind restituirea cheltuielilor judiciare facute de parti in cursul procesului penal, instanta stabileste obligatia de restituire potrivit legii civile.

Recursul
Art. 3851: Hotararile supuse recursului
(1) Pot fi atacate cu recurs:
a) sentintele pronuntate de judecatorii in cazurile prevazute de lege;
b) sentintele pronuntate de tribunalele militare in cazul infractiunilor contra ordinii si disciplinei militare, sanctionate de lege cu pedeapsa inchisorii de cel mult 2 ani;
c) sentintele pronuntate de curtile de apel si Curtea Militara de Apel;
d) sentintele pronuntate de sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
d1) sentintele privind infractiunile pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate;
e) deciziile pronuntate, ca instante de apel, de tribunale, tribunale militare teritoriale, curti de apel si Curtea Militara de Apel.
f) sentintele pronuntate in materia executarii hotararilor penale, afara de cazul cand legea prevede altfel, precum si cele privind reabilitarea.

(2) Incheierile pot fi atacate cu recurs numai o data cu sentinta sau decizia recurata, cu exceptia cazurilor cand, potrivit legii, pot fi atacate separat cu recurs.
(3) Recursul declarat impotriva sentintei sau deciziei se socoteste facut si impotriva incheierilor, chiar daca acestea au fost date dupa pronuntarea hotararii.
(4) Nu pot fi atacate cu recurs sentintele in privinta carora persoanele prevazute in art. 362 nu au folosit calea apelului ori cand apelul a fost retras, daca legea prevede aceasta cale de atac. Persoanele prevazute in art. 362 pot declara recurs impotriva deciziei pronuntate in apel, chiar daca nu au folosit apelul, daca prin decizia pronuntata in apel a fost modificata solutia din sentinta si numai cu privire la aceasta modificare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Justificare "cheltuieli judiciare avansate de stat" in procesul penal . nimar nimar Buna seara, Va rog sa ma \"luminati\" in privinta cheltuielilor judiciare avansate de catre stat prin rechizitoriul Parchetului intr-un proces penal : - ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli judiciare conform art 275 petre89 petre89 Buna ziua am primit de la procuror o solutie la care conform art 275alin 5rap la alin 2 cpp am fost obligat la cheltuieli judiciare este legal asa cv ,si unde ... (vezi toată discuția)
Drept procesual penal GabrielaG31 GabrielaG31 Daca persoana vatamata a declarat ca nu doreste sa participe in procesul penal poate sa faca apel? (vezi toată discuția)