avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general pentru CARMEN SAMSON
Discuție deschisă în Contabilitate în general

pentru CARMEN SAMSON

va multumesc pt raspuns (referitor la stabilirea brutului pt ultimele 6 luni in cazul unui Cm), dar va rog sa ma contraziceti daca am inteles gresit : nu luati in calcul concediul medical nici ca suma nici ca zile. Eu una am aplicat pana acum varianta b
( cf. intrebarii mele initiale). Sa inteleg ca aplicati varianta a) cu mentiunea ca impartiti brutul la nr. de zile lucrate? mutumesc
Buna seara,
Revin cu un raspuns...
Dvs. veti lua in calcul salariul realizat, cel trecut in declaratia de CAS, care poate fi diferit de cel din cartea de munca (mai mic - pt. ca poate avea si concediu medical- ), insa zilele sunt cele efectiv lucrate. Este posibil, si in cele mai multe cazuri asa se intampla, ca salariul mediu brut zilnic dintr-o luna in care salariatul a avut concediu medical sa fie mai mare decat cel dintr-o luna in care el nu a avut concediu medical, pentru ca salariul realizat se imparte o data la 22 de zile lucrate normal intr-o luna, iar altadata se poate imparti la 15 zile efectiv lucrate intr-o luna. Deci, repet... baza de calcul este salariul realizat efectiv care include si indemnizatia de concediu medical daca e cazul. Daca nu am reusit sa explic foarte bine, o sa revin, cu acordul Dvs., cu un exemplu concret.. Astept un semn..
acum am inteles perfect si se pare ca este o a 4 varianta.
Pt. a calcula media zilnica adunam brutul realizat pe ultimele 6 luni (salariu realizat pt perioada lucrata + indemnizatie CM daca este cazul) cf. legii ,unde imi spune ca se tine cont pt. stabilirea bazei de calcul si de perioade asimilate stagiului de cotizare, respectiv prestatii de asiguarari sociale. Pana aici e bine , stabilim brutul la fel. Problema ramane la totalul zilelor pe 6 luni.Dvs luati numai zilele lucrate, pe cand eu adun la acestea si zilele de Cm. Pai daca asimilez ca suma CM-ul de ce nu as asimila si zilele aferente?
In sprijinul celor afirmate de mine exista un ex de calcul CM la: CPMB.RDSNET.RO sau PENSIIPRAHOVA.RO. Probl. mea era ca de acolo nu intelegeam daca cm-ul era platit numai din unitate sau si din asiguari. Va rog daca puteti, consultati site-ul respectiv si daca trageti vreo concluzie privitor la zile reveniti cu un raspuns.
Nu se iau in calcul zilele de concediu medical, pentru ca pentru aceste zile, angajatul nu datoreaza CAS.
Lg. 19/2000. E mult de citit, greu de inteles.... Eu de abia am priceput, si asta pentru ca m-a ajutat un expert...in salarizare...
OK, tinem legatura...
ok , dar pt. linistea dvs -in cazul in care v-am tulburat-o putin si mai ales daca intocmiti salariile puteti intra pe CPMB.RDSNET.RO ,in stanga, la alte drepturi de asig. soc.; indemniz. pt.incapac.temporara de munca; exemplu.
Nu este urgent si cand mai aveti timp poate imi spuneti si mie: la concediul de maternitate (cele 126 de zile) retineti somaj in primele 30 zile sau nu?Adica considerati ca fiind incapacitate temporara de munca sau nu intra in categoria asta si intra cf legii somajului direct pe contr. de munca suspendat?

Alte discuții în legătură

Concedii medicale cum procedati la stabilirea bazei de calcul a unui CM, daca in ultimele 6 luni a mai avut un concediu medical : a) adunati doar brutul pt perioada efectiv ... (vezi toată discuția)
Concediu medical prenatal cod 08. raduionut raduionut Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns concret, am tot cautat dar nu am reusit sa gasesc un raspuns concret. care este metoda de calcul concediu ... (vezi toată discuția)
Calcul medicale 23ti 23ti Buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza un concediu medical, daca in ultimele 6 luni a avut concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani, si a ... (vezi toată discuția)