avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general concedii medicale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

concedii medicale

cum procedati la stabilirea bazei de calcul a unui CM, daca in ultimele 6 luni a mai avut un concediu medical :
a) adunati doar brutul pt perioada efectiv lucrata, fara sa luati in calcul si indemnizatia pt CM
b) brut realizat + indemnizatie CM ( indiferent daca aceasta este suportata de unitate sau/si asigurari)
c) brut realizat + indemnizatie CM aferenta numai zilelor suportate de unitate. multumesc.
raspuns=b
Intrucat cias nu se datoreaza asupra prestatiilor de asigurari sociale care se suporta din fondurile angajatorului sau ale asigurarilor sociale eu optez pentru varianta A. Baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari socialese determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baz carora s-a achitat ciasin lunile respective. Eu nu stiu sa se ia cias la concedii medicale.
Raspunsul meu este urmatorul : pasul 1: se aduna toate salariie realizate de respectiva persoana, cele declarate din declaratia de CAS pe ultimele 6 luni (indiferent daca a mai avut concedii medicale sau nu). Pasul 2 : se aduna toate zilele prestate in ultimele 6 luni (cele efectiv lucrate, declarate in declaratia de CAS, care pot fi mai mici decat 21 sau 22). Apoi luati suma salariilor calculata la pasul 1 si o impartiti la suma zilelor calculata la pasul 2, si astfel obtineti salariul mediu brut zilnic, cel care va ajuta sa calculati indemnizatia de concediu medical. Acest salariu mediu brut zilnic obtinut il inmultiti cu numarul de zile de concediu si astfel ati obtinut baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical. iar aici, aplicati cota data de medicul de familie (75%, 85% sau 100%, etc.).
va multumesc pt raspunsuri, dar eu am inteles din lege ca se ia brutul pt care s-a cotizat cu CAS pe ultimele 6 luni si /sau brutul aferent perioadelor asimilate stagiului de cotizare, adica si cm-ul. Eu am mers pe varianta b.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza calcul medical Vioreld Vioreld buna ziua. care este baza de calcul la un medical pe o luna in care avem: salariul tarifar 720 lei; zile lucratoare 20; lucrate 9; concediu fara plata: 11; ... (vezi toată discuția)
Pentru carmen samson va multumesc pt raspuns (referitor la stabilirea brutului pt ultimele 6 luni in cazul unui Cm), dar va rog sa ma contraziceti daca am inteles gresit : nu luati ... (vezi toată discuția)
Calcul medicale 23ti 23ti Buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza un concediu medical, daca in ultimele 6 luni a avut concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani, si a ... (vezi toată discuția)